Leder: Norske tilstander

Det er deilig å være norsk i Danmark. Det er langt verre å være SF-er der.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 22.11.2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Kommunevalg. Vanligvis er ikke et kommunevalg så viktig. Men for danske Sosialistisk Folkeparti (SF), forløperen til norske SF (dagens SV), kan tirsdagens lokalvalg få dramatiske følger på sikt.

For SF har de siste to år vært regjeringsparti sammen med Socialdemokraterne – Danmarks svar på Arbeiderpartiet. Og ikke uventet gikk SF kraftig tilbake, men også mer enn det: Dramatisk tilbake, fra 14,5 prosent i 2009 til til 5,6 prosent nå i 2013. Oppslutningen ble altså kuttet til nesten kun en tredjedel.

Men formann Annette Vilhelmsen – eller forkvinne/partileder, som man ville sagt i det ellers mer reaksjonære Norge – påpeker da også at valgresultatet i 2009 var rekordhøyt. I både 2001 og 2009 fikk partiet snaue 7 prosent av stemmene. Slik sett er SF nå mer tilbake til «normalen», med en ytterligere svekkelse på grunn av regjeringsslitasjen sammen med et langt større arbeiderparti.

Dette kjenner vi igjen her hjemme, der SV allerede i kommunevalget i 2007 gikk tilbake etter to år i regjering med Ap: Med 6,5 prosent ble det da en halvering fra 2003 og et forvarsel om resultatet som skulle komme i 2009.

Men også da, og nå, sammenligner man ofte SVs resultat med valgseieren i 2001, da partiet fikk hele 12,5 prosents oppslutning. Men 2001 var, som 2009 for SF, nærmest et unntaksår. 2001 var året da Jens Stoltenberg I-regjeringen tapte så det suste – etter opprivende maktkamp og en privatiserende og sjelden høyrevridd Ap-politikk. De fleste 2001-velgerne fra Ap var kun til midlertidig lån for SV den septemberdagen – i det minste fram til USAs Irak-invasjon våren 2003.

Skylder på regjeringen

Danske SF kan derfor ta lærdom fra erfaringene SV gjorde gjennom sine åtte år i regjering. Og det er et spørsmål hvor lenge også SF vil våge å sitte i regjering med et stort sosialdemokratisk parti, uten å måtte ta skade på sin sjel.

Eller som politisk ordfører Jonas Dahl sier til Politiken, så er årsaken til SF-tapet mer ¨finne i regjeringskontorene på Christiansborg enn ute i kommunene:

«Der er slet ikke nogen tvivl om, at der er nogle landspolitiske ting, som spiller ind på det her valgresultat, som vi på ingen måde kan være tilfredse med,» sa Dahl onsdag.

Det ligger noe mer i den uttalelsen.

Mens partileder Vilhelmsen svarte slik: «Det havde været sjovt at stå her i aften med armene i vejret og et fantastisk resultat. Sådan er det ikke gået. Det er ikke jeres skyld. Det er klart, at jeg har et stort ansvar. Jeg er formand for SF,» lød det.

Det ligger nesten noe mer i den uttalelsen også. Eller som hun fortsatte:

«Vi har påtaget os et ansvar ved at gå ind i et regeringssamarbejde, og det mener jeg stadig er det rigtige. Det har givet os nogle knubs, men jeg mener stadig, at det er det rigtige at gøre. Vi er gået efter at få indflydelse, det mener jeg også fremover, at vi skal gøre.»

Rød framgang

Socialdemokratene er fortsatt Danmarks største parti etter kommunevalget tirsdag, med 29,5 prosent. Statsminister og partileder Helle Thorning-Schmidt holder tross alt ennå stand.

Men valgets store vinner er Enhedslisten, ytterst på venstre fløy – tilsvarende Norges Rødt. Partiet fikk 6,9 prosent – en framgang på 4,6 fra lokalvalget i 2009. Ingen andre partier gikk like mye fram.

Tredoblingen i oppslutning innebærer at partiet tar skrittet inn i kommune- og bystyrer over hele Danmark, poengterer Aftenposten: «Med dette begynner et nytt kapittel i vår historie. Etter i dag blir Enhedslisten aldri det samme partiet igjen,» sa frontfigur og talsperson Johanne Schimdt-Nielsen valgnatten.

«Enhedslisten er nå en kommunal maktfaktor bygget på fundamentet av en ren SF-massakre», skriver Berlingske på lederplass. Det ligger noe der.

Urban konservatisme

Aller best gjør det radikale partiet det i København. Enhedslisten får der 19,5 prosent og blir nest største parti i hovedstaden.

Det er ellers flere interessante forskjeller fra Norge, som med hensyn til de radikale i storbyene: I København får man også en ny SF-borgermester de neste fire år, noe som ville vært utenkelig i de konservative byene Bergen og Oslo.

Ryktene om de urbanes globale radikalitet og deres generelt solidariske verdensbilde er nok betydelig overdrevet. Enkelte politiske fenomener er ennå mer danske enn norske. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 22.11.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.) Det er mindre justeringer i nettversjonen i forhold til papirversjonen av denne teksten.

Kommentarer