LEDER: Norges nye mulighet

Samling. De sivile initiativtakerne Sara Al-Jaboury (18), Thee Yezen Al Obaide (28) og Faten Mahdi Al-Hussaini (19) samlet Norge mandag 25. august.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 03.09.2014

Da viste rundt 5000 norske demonstranter, med muslimsk og ikke-muslimsk bakgrunn, at de (selvfølgelig) ikke aksepterer volden og terroren til terrorgruppa ISIS. Protesten viser at støtten disse anti-religiøse voldsdyrkerne får fra de såkalte muslimene i «Profetens Ummah», hvori inkludert drapshylleren Arslan Maroof Hussain, den tidligere fotballballdommeren som nå kaller seg Ubaydullah Hussain.

«Jeg er muslim og vil si til det norske folk: Jeg aksepterer ikke de barbariske handlingene til ISIS og drap på uskyldige. Og nei: De representerer verken meg eller andre muslimer som står her mot ISIS», sa Faten Mahdi Al-Hussaini i sin appell foran Stortinget. 19-åringen som alltid vil bli husket for den direkte talen i ordene rettet mot ISIS og Profetens Ummah:

«Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!»

Under parolene «Ikke islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» gikk imamer, politikere, representanter fra ulike andre trossamfunn, sivilsamfunnet og helt vanlige folk i demonstrasjonen. Den sprang ut av Facebook-initiativet «No2ISIS – Ikke i islams navn».

«Det spesielle med denne demonstrasjonen er at dette blir første gang vanlige muslimer står sammen. Alle støtter dette: Vanlige muslimer, Islamsk Råd, alle de store moskeene» sa Thee Yezen Al Obaide til Vårt Land.

Religiøse Faten (19) er blitt frontfiguren for det hele. Hennes oppgjør mot ekstreme ISIS og Hussain har samlet «alle». «Kamp mot IS kan samle landet», skrev Klassekampen onsdag. Det var ikke Norge som ble omtalt, men det kunne det ha vært. Avisa skrev om hvordan fiendene i den libanesiske hæren og Hizbollah sammen hadde slått tilbake ISIS i Libanon. Dette kan skape nytt samhold i et svært splittet land, skriver Klassekampen.

På samme måte kan en ung norsk muslim en ettermiddag i august ha skapt nytt samhold i Norge. Det at Frp-leder Siv Jensen deltar i en demonstrasjon med imamer, i et tog initiert av muslimer, har ikke skjedd før. Det nye er også at Faten Mahdi Al-Hussaini (19), ed familie fra Irak, ikke er den klassiske muslimen som vanligvis blir heltedyrket av norske medier og i norske nettforaer. Hun brenner ikke hijaben, hun tar ikke et «oppgjør med islam», patriarkatet eller sin egen familie. Hun er snarere troende selv, bærer sin hijab med stolthet, og hun har denne uka langet ut mot ekstremistene på en langt tøffere og kunnskapsrik måte enn det et samlet norsk «Facebook-høyre» har klart det siste tiåret.

Symptomatisk nok tok det ikke lang tid før Human Right Service (HRS) forsøkte å fjerne henne fra pidestallen. På sine nettsider og i Dagbladet forklarte Hege Storhaug onsdag at HRS har gravd i livet til den unge kvinnen: «Hun som så mange andre beveger seg blant ekstreme krefter som har snudd ryggen til et sekulært demokrati basert på humanisme.»

Videre skrivere Storhaug følgende: «Jeg vet ikke om det var flere enn meg som reagerte i første omgang på antrekket til jenta; den stramme hijaben – som er selve kjennetegnet, uniformen til islamske fundamentalister». Og slik fortsetter det med oppramsingen av alle de «ekstreme» sjiamuslimske og Iran-tilknyttede skikkelsene i det religiøse miljøet til Al-Hussaini. Men mandagens demonstrasjon viste jo nettopp at hun ikke var alene, hun sto sammen med sunnimuslimer flest.

Likevel: Med Storhaugs mistenkeliggjøring – og vi skal ikke her engang nevne hvilke personer Storhaug med venner har alliert seg med siden World Trade Center-angrepene – var noe av Norge tilbake til normalen. Flere har spurt hvorfor en slik demonstrasjon nettopp skjedde i Norge. Jonas Gahr Støre med flere tror det kan være fordi det norske samfunnet er så mye vi inkluderende enn eksempelvis det danske og svenske. Mon det. Noe av svaret kan vel så mye ligge i at det er i Norge kravet om «et svar» fra den muslimske minoriteten har vært sterkest, fordi det er her mistenksomheten mot dem har vært størst – spesielt etter den såkalte karikaturtegningkrisen i januar 2006. Muslimene har lenge følt at de må forsvare sin tro og at de ansvarliggjøres for handlinger fra ekstremister i andre verdensdeler og for uttalelser fra ekstremister som får massiv dekning i norsk offentlighet.

Senest lørdag 23. august sa Per Sandberg på NRK Radio at han mente det var på tide at muslimer i Norge sa i fra: «Heldigvis, endelig må jeg få lov til å si, så vil nå norske muslimer ta til motmæle. Noen skal nå anmelde Hussain. Nå skal det være tog på mandag…». Han ble så avbrutt av programleder for å ikke å holde seg til saken som ble diskutert. Men kanskje er det nettopp dette som er saken. Den lengselen Sandberg her viser om at muslimene skal ta avstand. Hvorfor har norske muslimer måtte føle på Sandbergs lengsel?

«Jeg må hele tiden forsvare meg selv som muslim», sa Al-Hussaini til VG. Hun håper at hun og andre muslimer etter mandag «slipper å gå rundt å fortelle at man ikke er en del av ISIS. Jeg støtter ikke dem, ikke døm meg på samme måte som dem.»

Da kom det heller forbilledlige ord fra statsminister Erna Solberg i appellen utenfor Stortinget mandag. «Målet er å vise at den store majoriteten av norske muslimer tar avstand fra IS. Men det skal dere vite: Det har jeg aldri tvilt på», sa Solberg.

Dette er viktige ord fra den norske statsministeren. Det at Høyres statsminister ikke har tvilt på dette, viser at hun har kommet lenger enn Frp-Sandbergs lengsel. Det framstår noen ganger som en gåte at disse to partiene styrer Norge sammen.

Kommentarer