Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

LEDER: Nødvendig infostøtte

Tiltak. Det begynner å avtegne seg to mønstre ved den nye blåblå regjeringens politikk overfor opposisjonelle og maktkritiske røster i samfunnet:
Det ene er at «de får klare seg selv» - noe bistand fra de blåblå skal det i det minste blir minst mulig av. Det andre mønsteret ligger i «stordriftstankegangen»: De store kan like gjerne gjøre det samme som de små, samle opp arbeidsoppgavene.


(Maskin-oversatt fra Norsk av Gtranslate (utvidet Google))

Disse trekkene finner vi i Høyre- og Frp-regjeringens forslag til landbruksoppgjør (det er ikke så viktig hvis små sauegårder med hundrevis av år med tradisjon nedlegges, for det er billigere med industrilandbruk og mer konforme bønder).

Vi ser det i de strategiske planene for omlegging av pressestøtte, som dags- og ukeaviser (de store aviser kan «ta opp i seg» perspektivene til de mindre avisene – som man så kan nedlegge – så blir det stordriftsfordeler også i pressen innenfor ytringer og meninger).

Vi ser det innen kulturlivet (kriminalbøker av høy klasse skal ikke lenger støttes, fordi de har «feil» sjanger, sies det fra maktens øverste tinde).

Og vi ser det i planene om å utradere sivilsamfunnet og NGO-ene – som ved å kutte den årlige infostøtten, slik Norges nye makthavere nå har varslet de vil gjøre (istedenfor Attac, Changemaker og Fredsrådet skal de ulike statsorganisasjonene nå istedenfor informere og presentere seg selv bedre).

- annonse -

50-tallet. I sum styrer vi nå mot et mer konformt, ensporet, markedsstyrt og stordriftsfordelaktig samfunn. Det er som om vi er på vei tilbake til 1950-tallet igjen. Den gang det fantes én mening, og den ble best formulert av Haakon Lie. Istedenfor den mangfoldskulturen som de rødgrønne og de tidligere Bondevik-regjeringene praktiserte, blir det nå mer enfold. Det er ikke bare etnisk mangfold som rammes, men også noen av grunnstenene i det moderne, norske samfunnet: Det er «de norske verdiene» som nå er under angrep.

Når en slik tidvis fanatisk 80-tallsideologi kobles med et problematisk forhold til ytringsfriheten (vi har en justisminister som i høst oppfordret folk til å brenne hans lokalavis Tønsberg Blad – han var uenig i noe der). Og når de ærligste politikerne i regjeringspartiene sier hva de mener om at Den norske kirke har medmenneskelige perspektiver (Frp har kalt kirkens humanisme for asylsøkere for «venstrevridd» og signalisert at det bør den slutte med – litt slik Kina har signalisert hva de synes Regjeringen skal si om fengslede dissidenter).

Og når så også Frp-nestlederen legger press på også Kongehuset, med kritikk av kronprinsparet for at de er for opptatt av klimatiltak, framsnakking og medmenneskelighet – underforstått at de er for mye SV- og for lite Frp-aktige), så blir mønsteret til et større, sammenhengende lappeteppe – som vel å merke ikke er noe spesielt vakkert skue.

Det er som om dagens regjering ikke liker kritikk – det er vel derfor det er så vanskelig å få noe svar fra statsapparatet for tiden – som når det gjelder avgiftsøkningen på 40 prosent til økologiske bønder. Den er det Frp som står for, partiet som får over 90 prosent av sine inntekter fra skattebetalernes penger – mest av alle. Men pengene til seg selv vil de ikke gjøre noe med – mens ungdommene i Spire prioriteres å kveles før de kommer til spirestadiet.

I Aftenposten kom det onsdag fram hvordan Utenriksdepartementet skal kutte ut støtten til de nevnte sivilsamfunnsorganisasjonene. Attac ligger an til å kutte 2 av 3 stillinger fra nyttår. I praksis blir vaktbikkjerollen og disse NGO-enes mulighet til å fortsette sine viktige samfunnsoppdrag, da umulig. Hva blir det neste: Skal NGO-ene måtte søke om penger fra Sverige og USA isteden. Og så få beskjed fra Høyre/Frp om at de må presentere seg som «fremmede agenter» hver gang de sier noe, siden de jo ikke får noe av myndighetene i hjemlandet?

Velgerne burde visst hva de gjorde da de stemte disse illiberale kreftene inn i regjeringskontorene. Kampanjen mot infostøtten startet Høyre i fjor sommer. Da sa Peter Skovholt Gitmark (H): «Se på en organisasjon som Attac, som har som hovedformål å være kritisk til globaliseringen. Det er jo som å jobbe mot tyngdekraften.»

Er det noe vi trenger, så er det noen kan nettopp utfordre tyngdekraften. En Einstein som kunne regne seg fram til at det også går an å finne vektløse steder i universet. Slik kom USA seg til månen, Gitmark.

I Attacs tilfelle har de kjempet for Tobin-skatt siden slutten av 90-tallet. Etter finanskrisen i 2008-09 har skatt på finanstransaksjoner blitt noe en lang rekke konservative finansministere med respekt for seg selv ønsker velkommen. Utfordringen for Attac er i tilfelle ikke at de tok feil, men at de hadde så altfor rett.

Dét bør dog ikke være et argument for å nedlegge eller kneble fritenkere og klarsynte. Vi trenger flere som ønsker å jobbe mot tyngdekraften, mot makta og mot en systematisk forfølgelse av annerledestenkende. Lenge leve infostøtten.

Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Gimmick / Theory of the Gimmick (av Sianne Ngai)Sianne Ngai er én af sin generations mest originale marxistiske kulturteoretikere. Men hun synes opsat på at trække æstetikken ned i sølet.
Samlivsbrudd / Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane (av Alhassane A. Najoum)Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Kronikk / Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Mytologier / The Celestial Hunter (av Roberto Calasso)I Calassos fjorten essays befinner vi oss gjerne mellom myte og vitenskap.
Kina / Die lautlose Eroberung. Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet (av Clive Hamilton og Mareike Ohlberg)At Kina under Xi Jinping har utviklet seg i autokratisk retning, er kjent. Forfatterne viser hvordan effekten har spredt seg i verden for øvrig.
Nawal el-saadawi / Nawal El-Saadawi – in memorandumEn samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
Nekrolog / Til minne om Nawal El-SaadawiKompromissløst talte hun makten midt imot. Nå er hun gått bort, 89 år gammel. Forfatteren, legen og feministen Nawal El-Saadawi skrev for NY TID fra juni 2009.
Debatt / Hva er sikkerhet i dag?Hvis vi ønsker fred, må vi forberede fred, ikke krig. På de foreløpige partiprogrammene er det ingen parti på Stortinget som går inn for nedrustning.
Filosofi / Politische Philosophie des Gemeinsinns. Band 2, … (av Oskar Negt)Oskar Negt spør hvordan den moderne politiske borger ble til i kjølvannet av den franske revolusjon. Når det gjelder politisk terror, er han klar – den er ikke politisk.
SelvhjÆlp / Wintering – The Power of Rest and Retreat in Difficult Times (av Katherine May)Katherine May har med Wintering fremskrevet en dragende, essayistisk selvhjælpsbog om kunsten af overvintre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte