LEDER: Når sivile rammes

Krigen. «Svært forsiktige anslag viser at 2.086 personer er drept, deriblant 20 barn, og nesten 5.000 såret.»

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 18.08.2014

Onsdag 16. august ble dette uttalt fra talspersonen for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Cecile Pouilly. Hun omtalte den omfattende bombingen av boligområder utført av regjeringsstyrker. Og makthaverne som bomber fra luften, sier at de militante skyter ut sine raketter fra boligområder og bruker sivile som «skjold». Lyder kjent?

Man kunne tro det er situasjonen på Gazastripen som Pouilly her uttalte seg om. For der rapporterer FN for tiden med ganske nøyaktig 2000 sivile døde.

Men sitatet over er snarere fra en pressekonferanse som omhandler situasjonen i Øst-Ukraina. Riktignok er de drøyt 2000 døde der inkludert både sivile og militære, både pro-russere og og pro-ukrainere. Og antallet døde barn er mindre enn en tiendel av hva det er på Gazastripen. Like fullt er den ubehagelige situasjonen at det nå pågår bombing av sivile hus i storbyer som Luhansk. Og det er Ukraina, i praksis allierte av Norge og Nato-maktene, som står bak – i kampen for å vinne tilbake territoriet fra de pro-russiske separatistene. Men er bombingen verdt det? Når det altså går med sivile liv, inkludert de til kvinner og barn? Er maktkampen verdt det? Haster det slik? Kanskje man ikke kan forhandle med de fanatiske russiske nasjonalistene. Selv om selv israelere nå klarer å forhandle med Hamas. Og selv om Gaza-konflikten «bare» har vart siden begynnelsen av juli, mens krigen i øst-Ukraina har pågått siden april.

Men like fullt: Er det så nødvendig å bombe fra luften i boligområder, slik at sivile dør? Selv om disse sivile i Luhansk og Donetsk kanskje støtter Putin og russiske styrker framfor de ukrainske fra Kiev – der en lang rekke kommer fra Høyre Sektor og lignende fascistiske og ekstreme voldsgrupper?

«Det er sannsynlig at sivile tap er underrapportert. Det skyldes vedvarende dårlig sikkerhet som hindrer folk i å få tilgang til medisinsk hjelp, og at kommunikasjonskanalene har brutt sammen,» sier Pouilly.

Bare mellom 26. juli og 10. august døde omtrent 1000 mennesker i kamper i Øst-Ukraina, mer enn på Gazastripen. Vi diskuterer og protesterer med rette mot Israels bombing av sivile på Gazastripen, tross av at Hamas-fanatikerne har sitt medansvar ved deres aggressive politikk og rakettutskytninger. Men hvorfor diskuterer vi ikke Nato- og EU-allierte Ukraina sin bombing av boligområder i Øst-Ukraina, uavhengig av hvor mye de støtter den autoritære og kyniske Putin?

Eller hva med USAs dronebombing i Pakistan og Afghanistan, som Amnesty nylig kritiserte og som norske firmaer bidrar til? Eller Norges bombing av Libya våren og sommeren 2011. Hva ble effekten av den? Er «vi» – i betydning de ansvarlige folkevalgte og det folk som har valgt dem inn til makten – så mye bedre enn Benjamin Netanyahu og den israelske regjering, tross alt? Spesielt med tanke på at våre egne statseide selskaper, som Nammo, er med på å fôre den israelske krigsmaskinen i skjul via våpenindustrien på Raufoss, slik Fredslaget var med på å vise denne uka?

285.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem i Øst-Ukraina. Onsdag ble minst tolv ukrainske nasjonalister fra den radikale gruppen Høyre sektor drept da bussen deres ble angrepet av prorussere. Natt til onsdag mistet fem sivile livet i kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Donbass-området. Dagen før skal fem sivile ha blitt drept da Ukraina skal ha truffet et eldrehjem. I Luhansk har 200.000 sivile vært uten vann og strøm i snart to uker. De prorussiske okkupantene der sier at minst 22 døde etter ett døgn med bombardement fra lufta. I Horlivka rapporterer guvernøren om 17 drepte, inkludert tre barn, etter bombing fra lufta.

Hvorfor er det slik at vi protesterer mot noen regjeringers bombing av sivile i kampen om makt og ære, mens vi unnlater eller glemmer å protestere mot andres? Send oss gjerne dine tanker: debatt@nytid.no

D.H.

Kommentarer