Leder: Når ord ikke er nok

Enkelte ganger kan det enkle være det vanskeligste.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 05.07.2012

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Markering. Så er det gått ett år siden det ufattelige inntraff også her, den 22. juli.

Ett år, og så mange ord. Hvor mange tegn, bokstaver, ord, setninger, avsnitt, spalter, sider og utgaver har vel ikke vært viet til til denne saken i løpet av disse snart 12 måneder og 365 dager. Og det også i denne publikasjon, også i denne utgave.

Mye ville vi sagt om de siste dagers hendelser i sakens anledning, men vi lar det ligge nå. Her kun et forsiktig forsøk på ord til ettertanke. Og vi henter ordene fra den lutherske presten Martin Niemöller (1892-1984), som ble holdt fanget av naziregimet fra 1937 til frigjøringen i 1945.

Denne tyske offiseren fra første verdenskrig var opprinnelig ingen antinazist, snarere en støttespiller for de mørke krefter som gradvis tok mer makt i hans hjemland fra begynnelsen på 1930-tallet. Men i 1934 endret Niemöller mening, for så til slutt å bli arrestert av Hitler-svennene.

Etter å ha sittet i konsentrasjonsleire i åtte år, og etter å ha besøkt sitt Dachau igjen, satte teologen seg ned og skrev diktet «Likegyldighet». Presten Niemöller hadde god bakgrunn for å egne meninger. Han hadde for lenge selv vært en sovende i saueflokken, en som tålte så altfor vel det som ikke rammet ham selv.

I 1946 framførte Niemöller diktet for første gang. Det er enkelt, så enkelt at det er vanskelig. For noen ganger er mange ord ikke nok. Det er bare de få ord som gir rom til ettertanke.

De siste tiår har Niemöllers ord gått sin gang gjennom historien og over verdenshavene, i litt ulike versjoner, men ofte omtrent som dette:

Først tok de kommunistene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke kommunist.

Deretter tok de fagforeningsfolkene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke fagforeningsmann.

Så tok de jødene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke jøde.

Til slutt tok de meg.

Men da var det ingen igjen til å bry seg. ■


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 06.07.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Neste utgave 3. august Tradisjonen tro tar Ny Tid et opphold i juli måned.


Neste utgave kommer dermed 6. juli, og vi utkommer da igjen ukentlig.


Vi ønsker deg og dine en god sommer!

Kommentarer