LEDER: Monarki for fall


Avgang. Det kan på sikt bli en historisk hendelse vi opplevde denne uka:

Den 2. juni sa nemlig Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias (76) fra seg tronen i Spania. Den nevnte herremann er bedre kjent som Juan Carlos I, som altså mandag gjorde det kjent at han ønsker å abdisere. Det var på tide.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 6. juni 2014

Den spanske kongen gis ofte æren for å ha «sikret demokratiet» i Spania. Men det var ikke noe verre enn at han tok over som statsoverhode da Franco døde i 1975 – og de første tre årene styrte Carlos da også eneveldig, først fra 1978 ble Spania et konstitusjonelt monarki.

Carlos ble da også i 1969 utpekt til prins av den fascistiske diktatoren Franco, og de to hadde et ikke helt uproblematisk forhold.

Også siste rest av monarkier i Vest-Europa er en underlig forsamling – det være seg en sutrete prins Henry og en kjederøykende dronning i Danmark, en lunefull og eskapistisk konge i Sverige eller den tilsynelatende åndsfraværende og intetsigende kong Harald av …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal