Leder: Mer enn bare koner

Mens norske medier denne uka var fiksert på afrikanske statslederes koner, bygges det opp en helt ny Afrika-relasjon i Norge.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 01.09.2011

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no

Statsbesøk. Onsdag kom Sør-Afrikas president, Jacob Gedleyihleksia Zuma (69), på sitt første offisielle besøk til Norge.

Ifølge afrikanske aviser, som The Times, har Zuma kommet til Norge for å forsterke forholdet mellom Sør-Afrika og Norge, et forhold som han beskriver som «sterkt og unikt». Den sørafrikanske presidenten er invitert av det norske kongeparet, og det blir i så måte en gjenvisitt etter kong Haralds besøk i Sør-Afrika i 2009 – året da Zuma ble valgt.

Temaene for denne ukas besøk er, ifølge hovedoppslagene i afrikanske aviser, blant annet økt handel og mer samarbeid opp mot klimakonferansen i Durban i november. Handelen mellom de to landene økt med 1,8 milliarder kroner de seneste årene, lærer vi fra det sørlige Afrika. Nå vil både nordmenn og sørafrikanerne at handelen skal økes ytterlige.

For de som har fulgt med i norske medier, derimot, har fokuset vært et litt annet. NRK Dagsrevyen satt standarden tirsdag, med sin «teaser» et drøyt kvarter ut i sendingen. Programleder Arnhild Myklebust forteller da om Zumas besøk i Oslo, og at vi senere i sendingen skal få høre «hvem av konene han skal ha med seg på gallamiddag på Slottet i morgen».

Ikke Ari og Märtha

Andre av landets mest seriøse og anerkjente medier har overskrifter som: «Zuma samler sine damer» og «Populist og kvinnejeger» (Vårt Land), samt «Pause fra koner og kamp» (Stavanger Aftenblad).

Mens Norges største avis, VGNett, avslører NRK Dagsrevyens nyhetspoeng med overskriften: «Nøyer seg med én kone på slottsgalla». Samme avis skriver videre at det lenge hersket forvirring om hvor «mange koner og andre kvinnelige forbindelser Jacob Zuma har med til Norge».

«Det norske fokuset» på afrikanske statslederes kvinner kan også illustreres med dekningen av det lille afrikanske kongedømmet Swaziland denne uka. Kong Mswati III av Swaziland er her nemlig ikke først og fremst kjent for sitt kongelige enevelde, eller som ansvarlig for sitt lands 141. plass på demokratindeksen til The Economist.

I stedet er det hans mange koner og «årlige jomfruseremoni» som får omtalen. Senest på Dagbladets nettsider 29. august. En av underoverskriftene i artikkelen er: «Tiltrekker kåte menn».

Heldigvis kan vi også lese afrikanske aviser, som har et litt annet fokus på formidling av den afrikansk-norske kontakten. Der er det, for noen, overraskende lite fokus på Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud. Og faktisk ingen gjengivelse av rykter rundt den norske kongefamiliens turbulente fortid og nåtid. Ikke ett ord om de pikante historier som norsk offentlighet har nytt godt av det siste tiåret: Om Märthas engler, Aris narkotikaforbruk eller Mette-Marits utagerende festing.

Allafrica.com får vi snarere vite hvem Zuma egentlig har med seg på besøket til Norge, de som i norske medier blir gjemt bort bak alle konene: Utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane, energiminister Dipuo Peters, minister for høyere utdanning, Blade Nzimande, handels- og industriminister Rob Davies, vann- og miljøvernminister Edna Molewa og turistminister Marthinus van Schalkwyk.

En slik liste er sikkert ikke like salgbar som den over afrikanske koner, men den forklarer til gjengjeld, interessant nok, noe av de felles økonomiske interessene som finnes mellom Norge og Sør-Afrika. Statsbesøket føyer seg dermed inn i rekken av hendelser som viser at relasjonen til det afrikanske kontinent ikke lenger bare handler om bistand, men om så mye mer.

Hvem trenger hvem?

Den norske ny-satsningen på Afrika er en del av en global utvikling. Verden snur seg mot kontinentet hvor vekstpotensialet er størst og framtida lysest. Og slik Ny Tid omtalte i sitt sommernummer i slutten av juli, er i det minste det politiske og handelsorienterte Norge i ferd med å våkne:

Den 29. september møtes forretningsfolk, ambassadører og handelsministre til African Business Summit i Oslo. Både den norske handelsministeren Trond Giske (Ap) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) planlegger Afrika-turneer i november.

I disse dager bygges det også en ny nettside om den økte handelskontakten mellom Norge og Afrika. Siden norwegianafrican.no er etablert for å «promotere forretningsmuligheter på det afrikanske kontinent og fungere som en bro mellom afrikanske og norske forretningsmiljøer».

På tross av norske journalisters pinlige opptatthet av Zumas kvinner og privatliv, ligger det en viktig symbolikk i det sørafrikanske statsbesøket. Sør-Afrika ønsker økt kontakt med Norge, men vel så viktig er det at Norge viser at landet trenger økt kontakt med Sør-Afrika. Zumas land ligger nemlig i regionen med verdens raskest voksende økonomier, som Angola.

Som talspersonen for det nylig opprettete Diaspora Network, Felix Osok, uttalte til Ny Tid i sommer:

«Det er klart det er Norge som trenger Afrika mest, ikke omvendt».

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 02.09.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer