Leder: Mellom mål og mening

Nedenfor er lederen i Ny Tid 7. februar 2014, i anledning den første avisformatutgaven siden januar 2006.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.02.2014

LEDER I NY TID 07.02.2014

Undringen. «Er det behov for et nytt blad?» Slik lød spørsmålet på første side av prøveutgaven til Orientering i desember 1952 (t.h.). Svaret den gang var selvfølgelig et rungende ja. Behovet var stort for saklig informasjon i Den kalde krigens dager.

Med denne utgaven av Ny Tid – hvori opptatt Orientering – vender vi igjen tilbake til det avisformatet vi hadde før omleggingen til nyhetsmagasin 27. januar 2006. Ikke ulikt 1950-tallet er det igjen idealister som eier og driver avisa. Vi inviterer deg og dine til å bli med å støtte Ny Tid, fordi vi tror det er behov også for en uavhengig, internasjonal og venstreorientert ukeavis i Norge.

Men for å klare driften videre, vil vi trenge flere abonnenter. Denne avisa har også nå nok av fiender, de som vil fjerne oss fra den norske debatten. Nå trenger vi flere venner.

For også etter at Fremskrittspartiet har kommet til regjeringsmakten, for første gang i historien, er det behov for opposisjonelle og kritiske røster i Norge. Vi ønsker å bidra til at meningsmangfoldet fortsetter å blomstre i landet. I den utadvendte og radikale tradisjonen denne avisa står for, er det plass til mange stemmer. Noen grunnleggende verdier kan man imidlertid være trygg på at denne avisa står for:

Solidaritet – innad i landet og på tvers av landegrenser. Mangfold og likestilling – som en naturlig verdi, i kontrast til enfoldet. Klima og miljø – for en grønnere hverdag og framtid. Ytringsfrihet – for uten den kan ikke makten utfordres. Fred – en søken etter løsninger på dagens konflikter. I sum vil avisa være åpen for å finne en tredje vei, der det måtte være nødvendig – i en tid hvor de enkle slagord preger veiskillene og debattene. Veien er målet. Men målet er også veien.

Så kan man undre om det er behov for en ukeavis på norsk i disse dager, i 2014? Hvert minutt, nærmest hvert sekund, strømmer det jo på med informasjon – pressemeldinger, nyhetsbulletiner og statusoppdateringer. Fjernsynet er flyttet ut av stuen og inn i folks mobiltelefoner, inn i våre lommer, inn i vårt indre. De store avishusene sender nå mer tv-opptak via sine nettsider enn det NRK gjorde på tv for få år siden.

I disse dager hvor alt av informasjon om folk synes finnes på Facebook, ja til og med mer enn man måtte ønske, hva skal man da med aviser? Hva skal man med de som stiller de ubehagelige spørsmål, løfter de større spørsmål?

Kanskje igjen svaret kan søkes fra prøveutgaven: «I denne svart- og hvittmalingens tid trenger vi et blad som kan se nøkternt og saklig på forholdene, og ikke male de i øst som djevler og de i vest som engler – eller omvendt.»

For det handler ikke bare om å vite, det handler om å forstå. Om å bli orientert om andres perspektiver. For selv om Den kalde krigen formelt er forbi, pågår det lignende konflikter mellom stormaktene, USA og Russland, i dag. Kampen om makten i Ukraina er ett eksempel. Tragedien i Syria et annet. Og overvåkingen på 1950-tallet med Joseph McCarthy i USA, eller med Haakon Lie i Norge, blir liten i forhold til den Storebror-ser-deg-verden vi i dag lever i – slik varsleren Edward Snowden har vist oss.

Og utbyttingen og kolonialiseringen av de fattige fortsetter. Forskjellen fra 60 år tilbake er at nå er Norge med på plyndringen. Vi er gått fra å være et krigsrammet land til å ha verdens største, statlige investeringsfond. Oljen har gjort oss rik på penger, men fattig på perspektiver.

Det er derfor nok å ta seg til for den som ubundet av parti- og prestisjehensyn vil drøfte tidas brennende spørsmål. Derfor denne utgave og omlegging av avisa. Det var mye som ikke kom med i denne første avisformatutgaven av Ny Tid i dette tiåret. Slikt som Klassikeren, Orientering-arkivet, reportasjer fra verden der ut og flere nye spaltister. Neste uke er det nye muligheter. Derfor håper vi du kan bli med oss videre.

Vi er å lese både på papir og nett. Og vi ønsker spesielt våre tidligere abonnenter velkommen tilbake.

* Kontakt redaksjonen på redaksjonen@nytid.no.

* Prøv Ny Tid i 3 mnd for kun 290 kr: Send NT1 til 2007. Eller send en epost til ja@nytid.no.

Kommentarer