Leder: Kjære Jens

Ny Tid har mottatt et brev fra en «Barry» i Amerika. Det var muligens feiladressert, men vi står for åpenhet og trykker det her i sin helhet:

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

«Washington D.C., 15. juni 2012:

Kjære Jens,

Takk for sist. Igjen. Det begynner jo å bli en del ganger nå. Og takk for F-35-avtalen for noen dager siden, den sikrer virkelig noen viktige arbeidsplasser for meg i Lockheed Martin og våpenindustrien.

Jeg sliter jo nå, skal jeg slå han klysete milliardæren med dagens økonomiske krise – er jo slik avtaler gull verdt. Vi må få til noe mer slikt før november, ok? Vi holder kontakt, og så ordner vi så klart enda et møte i Huset her, til høsten? Ufattelig at W. var så barnslig «lame duck»-aktig med deg. Og du reagerte jo bare internt med Huset? Respekt.

Det er så godt å kunne skrive slike private brev til deg. Det er vel de eneste gangene vi kan være helt ærlige – og på ekte tomannshånd – slik at vi slipper disse snuslyttende rådgiverne hele tiden. Og det er ikke så mange sekundene vi får med hverandre på disse konferansene eller i FN-svadasystemet, ei heller på telefon. Så takk for at vi kan fortsette å møtes på denne måte, siden du skjønner hva jeg mener.

Mens jeg først har deg på tråden, sånn oss statsledere imellom og rett før sommerferien trår til for fullt: Har du lagt merke til hvordan tiden flyr? Det var jo som det var i går, men i disse dager er det altså hele fire år siden jeg i juni 2008 gruste Hillary i den duellen. Gid var jeg der igjen, ja: «Change we can believe in.» Hvordan tidene endrer seg.

Greit, skal være litt ekstra ærlig denne gangen – vet jo ikke hvor mange flere ganger vi får skrevet til hverandre mens vi begge er på maktens absolutte tinde, og blir ikke helt den samme spenningen og tenningen når ingen i pressen vil dø for å få tak i slike brev.

Altså: Det skuffet meg virkelig at du gikk for Hillary våren 2008, før jeg vant. Hadde virkelig Annikens kvinnenettverk så stor innflytelse på deg? Bra at Jonas i det minste skjønte hvor vinden blåste, støtten fra han og hun i T-skjorta hjalp på inntrykket – jeg bare sliter litt med den franske stilen hans, ikke helt Chicago for å si det slik. Det er kanskje derfor jeg føler du er blant de få gjenværende statslederne jeg er på nett med – føler meg nesten litt fra Beograd snart, jeg også.

Anledningen til at jeg skriver i dag, 15. juni, er dog noe annet. Som du vel fikk med deg, gikk jeg i dag ut i Rosehagen, den du likte så godt, sa du – husker? Pressen var jo ikke helt presise i sin gjengivelse, men jeg la jo fram mitt løfte om ikke å deportere papirløse ut fra USA.

Så ja, jeg klarte det, Jens! Selv om den noe mer høyrevridde Kongressen stemte ned min «Dream Act», eller Drømmeloven. Joda, jeg sa i talen det ikke var et amnesti og lignende, men selvfølgelig ble det et amnesti. Nesten et Amnesty, spør du meg 🙂

Tenk deg, hele 800.000 unge amerikanere – eller latin-amerikanere/innvandrere som dere vel kaller dem – har jeg nå lovet ikke å sende ut av landet de neste to årene. Og det gjelder utdannede ungdommer fra 16 og opp til 30 år, som har bodd her i minst fem år og som ikke har kriminelt rulleblad.

Jeg husker hvordan du hvisket til meg at du ønsket å gjøre noe lignende, men at det jo ikke gikk i konservative Norge. At du da ville tape valget til hun Marine Jansen eller hva hun blonde het?

Men Jens: Jeg testet det ut. Og guess what? It works, man! Ikke bare ble jeg hyllet av alle studinene – har ikke opplevd lignende siden hun Obama Girl, husker du? Ja, såååå 2008, men så bra!

Og også de med økonomipeiling er jo på vår side. Fikk twittermeldinger som fra Mike Bloomberg. Klarte ikke oversette han på GoogleTranslate for deg, så lar det bare stå slik:

«Ending deportations of innocent young people who have the potential to drive tomorrow’s economy is long overdue.»

«Say no more», som vi sier – ironisk nok sier jeg jo nettopp dét ganske mye, som du pleier å si. Tror til med at du kan få noe støtte fra både SV-raddiser og hun blå-Clemet hvis du tør si din egentlige mening. For det som var så bra, men jeg styrer jo liberalradikale USA, er at han loco-republikaneren Tim Donnelly var den som mest fikk boltre seg med fordommene sine:

«Vi oppretter falske rettigheter og yter en falsk solidaritet som vil føre at titusener av mennesker vil komme ulovlig til USA fra hele verden.»

Yes, we can? No! For en looser. Men så var det at det rare skjedde, Jens. Jeg googlet Donnelly, og så jammen fant jeg nesten samme sitatet fra deg, på engelsk – uttalt på årsmøtet til Oslo Labour Party? På norsk ser jeg at du 16. mars sa:

«Vi kan ikke lage en ny politikk som belønner de som ikke respekterer vedtak… Hvis vi dobler antall ankomster, vil mer enn dobbelt så mange bli sendt ut.»

What? Er det du som har kopiert Donelly, eller han deg? Var det etter 22. juli at du sa dette, eller i mars 2011? Ok, hørte fra rådgiverne at du skulle la hun «Jens Girl», hun sosialistbarneministeren, få en liten seier nå i juni ved å gjøre det lettere å bli norsk statsborger ved uklar identitet eller lignende?

Men Jens, seriøst, dette bør du fronte selv! Be a man! Jeg tror du har mest å tjene på dette, det var det jeg fant ut i dag. En statsleder må stå fram og lede saueflokken, ikke være bjellesauen som dilter etter Storeulv, eller Lilleulv i fåreklær for den saks skyld.

Seriøst, Jens. Jeg skal personlig støtte deg hvis du gjør det, gir asylbarna amnesti, og noen papirløse. Gjør det nå i høst, ett år før valget ditt, og et par måneder før mitt, ok? Vi kan lansere noe av det sammen her i Det hvite hus? Jeg gir deg multikulti-alibiet du trenger, og du tar med noen Oljefond- og våpenindustriavtaler som jeg trenger. Deal?

Ok, tenk på det, da, i det minste? Jeg tror vi vil klare det. Yes, we can! My man!

Din bror i nøden,
Barry »

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 22.06.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL