Leder: Fra hjelp til likeverd


Det er på tide å styrke alternativene til både u-hjelpen og Frps antisolidariske utenrikspolitikk.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2009-07-24

I Ny Tid 10. juli hadde vi en talende reportasje fra Etiopia. Landet kjemper desperat mot det globale mediebildet skapt i 1984. Da laget den britiske popstjernen Bob Geldof supergruppa Band Aid, samt hitsangen «Do They Know it’s Christimas?»

Formuleringer som «Where nothing ever grows, no rain nor rivers flow», kombinert med bildene av utsultede etiopiske barn, gjorde at de stereotype bildene av fattige afrikanere brant seg inn på netthinnene til nok en generasjon europeere. 25 år senere ødelegger slike fordommer for turistindustrien i det rike kulturlandet Etiopia, som ble kristent 600 år før Norge.

Geldof mente det godt. Men det synes også å være flere negative effekter av at Afrika framstilles som så fattige at de ikke klarer å overleve uten såkalt u-hjelp. Det er nemlig ikke dette som gir den nødvendige langsiktige og bærekraftige veksten for afrikanske.

Situasjonen på kontinentet er en annen nå enn for 30 og 50 år siden. Store deler av Afrika har de siste årene gått gjennom en demokratisk revolusjon. Sør for Sahara har den økonomiske veksten vært i verdenstoppen de siste årene. Det økende økonomiske samarbeidet med India og Kina, som Ny Tid omtaler i denne utgaven, viser hvordan de voksende afrikanske økonomiene ønsker å bli sett på som likeverdige handelspartnere i en global verden – ikke som passive mottagere på andres nåde.

Det er i et slik perspektiv vi også må rette et kritisk blikk, og justere, på den norske bistandstankegangen. Ikke på den måten som Fremskrittspartiet gjør, der det underliggende målet synes å være at Norge skal bidra mindre til fattige lands utvikling. Det klare målet bør snarere det motsatte: Vi må gjøre langt mer. Men ikke da ved hjelp av flere ny-kolonialistiske tv-aksjoner, som mest synes å gi rike nordmenn bedre samvittighet. Snarere ved hjelp av likeverdig handel. Som ledende afrikanere sier det: «More trade, less aid.»

Abonnement kr 195/kvartal

Selve ordet «u-hjelp» er problematisk. Det er ikke hjelp eller bistand som bedrives, men en reell tilbakebetaling for årelang økonomisk utbytting av afrikanske land. Reelt er det snakk om «i-hjelp»: Underbetaling av afrikanske arbeidere, europeiske subsidier, utestengelse av afrikanske produkter og dumping av rike lands masseproduksjon gjør at dagens handelssystem hjelper de rikeste, ikke de fattigste.

Younis Ulleberg i Afrikan Youth påpekte noe viktig i Ny Tid 30. april: «Fokuset på handel betyr …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?