Leder: Forbrytelse og straff

Flukt, rettsforfølgelse, henrettelse. De arabiske diktatorer lider ulik skjebne, som de østeuropeiske for 20 år siden.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 27.10.2011

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Begivenhetsrik. Nok en gang har vi kjent historiens hånd på våre skuldre, for å låne et Tony Blair-uttrykk.

Den 20. august ble Libyas diktator gjennom nesten 42 år, Muammar Gaddafi, funnet i et rør i hjembyen Sirte. Etter mobbens ydmykelse, overgrep og skudd – skal han ha dødd på vei til Misrata. Nå er den tidligere «Ørkenkongen» begravet i ørkensanden.

Slik led han en lignende skjebne som Nicolae Ceausescu, som styrte det kommunistiske Romania med jernhånd i 24 år. Til slutt ble han pågrepet på flukt, for så å bli skutt med sin kone 1. juledag 1989 – etter en tilsvarende hastig to timers «rettssak».

I Egypt får den syke Hosni Mubarak, hersker gjennom nesten 30 år, nå sin rettssak. Det var nesten det samme DDRs tyrann gjennom 28 år, Erik Honecker, fikk etter at han ble styrtet høsten 1989. Men til tross for at Honecker var tiltalt for drap på 192 østtyskere, skutt under forsøk på å komme seg til friheten, slapp han unna rettssaken i 1992 på grunn av dårlig helse. Han døde i Chile året etter. Noe lignende kan ennå skje med Mubarak.

Glemt mann

Søndag 23. oktober gjennomførte så Tunisia sitt første valg etter at Zine El-Abidine Ben Ali, som styrte landet med jernhånd i 23 år, flyktet til Saudi-Arabia 14. januar. Tunisias fredelige jasminrevolusjon, den som startet det hele, har sin paralleller til Tsjekkoslovakias fløyelsrevolusjon i 1989 – opprøret som startet den østeuropeiske demokratiseringsrevolusjonen.

Ben Ali var en langt verre tyrann enn den glemte Gustav Husak, presidenten som styrte i 24 år, men felles er muligens at også Ben Ali unnslipper både henrettelse og rettssak. Husak ble i 1983 kåret til «Helt av Sovjetunionen», men døde som glemt 78-åring i Bratislava i 1991.

Også Polens kommunistfører de siste åtte år før Murens fall, Wojciech Jaruzelski, har klart å unngå rettssak – siste tiltale ble tatt ut i 2006. Nå er han 88 år.

De tre metoder

Så hvilken av metodene – henrettelse, rettssak eller glemsel/unnslipping – er den beste for et lands overgang fra diktatur eller autoritært regime og til en forsøksvis demokratisk framtid?

Øst-Europas historikk gir få klare svar: Både Tsjekkia/Slovakia, Polen og Romania er nå medlemmer av EU, i den grad det er noe mål. Tsjekkia har klart seg best, noe nok også Tunisia kan ligge an til å gjøre. Men Tsjekkia valgte forfatteren Vaclav Havel som sin første president, det kan tunisierne slite med å matche.

Romanias bestialske henrettelse av Ceausescu førte ikke til landets undergang – så i den forstand kan nok også Libya reise seg igjen etter de ulykksalige drapene på Gaddafi-mennene. Og også Norge ble bygget på en rekke henrettelser i årene både før og etter 1814, slik Torgrim Sørnes viser i sin nye bok Uten nåde. De henrettede i Norge 1783-1814 (Schibsted), oppfølgeren til Ondskap. De henrettede i Norge 1815-1876.

Dette var vel å merke ikke henrettelser av maktpersoner, heller drap på kvinner, samer, svensker og fattigfolk. Men også etterkrigstidens Norge ble bygget på drap av den avsatte tyrann – da Vidkun Quisling etter en to måneder lang rettsprosess ble skutt på morgenen 24. oktober 1945, et par timer etter at FNs menneskerettighetserklæring trådte i kraft.

Selv etter en henrettelser av tyrannen kan altså rettssamfunn bygges. Men både Norge og Libya hadde hatt godt av å holde sin menneskelige beist i live – slik at vi alle kunne ha lært mer om den menneskelige ondskap.

Lærdommen får inntil videre være at vi trygt kan slutte oss til Amnestys kampanje mot all dødsstraff.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 28.10.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Gratis prøve
Kommentarer