LEDER: Folkeønsket


Valget. «Hvor reaksjonære og selvsentrerte går det an å bli? Vi gjør oss verdensberømte i høyreekstremisme, fremmedfrykt og politiske dumheter. Ved neste valg burde vi få anledning til å velge et nytt folk.»

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2014-04-04

Kanskje du gjenkjenner formuleringene over? De var på trykk i Dagsavisen 9. september 2000. Det legendariske sjefredaktøren Stein Hansson (1947-2004), som gikk bort så altfor tidlig, formulerte setningene. Årsaken var det kraftige oppsvinget til et visst høyrepopulistiske parti, samt den ekstreme opptattheten av å få billigst mulig bensin.

Siden den gang har vi om mulig blitt enda mer selvsentrerte i egomedienes tidsalder. De politiske dumheter har nådd nye høyder. Og vi har fått så mye penger at vi ikke bryr oss om bensinprisen, folk kjøper seg bare en ekstra Tesla-elbil til over en halv million isteden.

Likefull kan vi kanskje utvide perspektivet noe i forhold til formuleringene fra Hansson (redaktør av Ny Tid, 1979-82). For det er ikke bare nordmenn anno 2000 man kan forundres over. I Frankrike stemte i helga folk fram det høyreekstreme Front National til nye høyder. Riktignok begynner det å bli lenge siden den franske revolusjon i 1789, som vi i år kan feire 225-årsjubileum for den 14. juli. Men at man også i opplysningstidens, fornuftens og sekularitetens hjemland skulle kaste seg på en nærmest germansk blut-und-boten-tankegang i emosjonell-romantisk forstand – det ville for få år siden gått over enhver fornuftig persons forstand.

Stort bedre er folk nok likevel ikke i Egypt, der man nå synes å stemme fram diktator Al-Sisi, som kaster av seg generaluniformen til fordel for politikerhabitten. Det blir som med tyrkerne: Etter at den autoritære regjeringssjefen Recep Tayyip Erdogan stenger twitter- og youtube-kontoene deres, ja så gikk de søndag hen og stemmer han fram til valgseier i lokalvalget. Dermed vil Erdogan stille opp og vinne presidentvalget til høsten. Og da vil vi ha Erdogan på maktens tinde i minst to perioder til, fram til 2024. Man kan godt si at tyrkerne har fortjent det, når de ikke klarer samle seg om fornuftige alternativer. Men verden har ikke fortjent flere nye Putin-kloinger.

Russisk utbytting.

Abonnement kr 195/kvartal

Det har forsåvidt heller ikke russerne. De vet vel ikke bedre. Men det sørgelige faktum er at Vladimir Putin ikke er en gal president, snarere en maktpolitiker som mest følger folkeviljen.

Russere flest er så hjernevasket at de synes det er helt fint å okkupere og annektere Krimhalvøya i løpet av en uke, uten å spørre andre eller …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?