Bestill sommerutgaven her

LEDER: Folkeønsket

Valget. «Hvor reaksjonære og selvsentrerte går det an å bli? Vi gjør oss verdensberømte i høyreekstremisme, fremmedfrykt og politiske dumheter. Ved neste valg burde vi få anledning til å velge et nytt folk.»

Kanskje du gjenkjenner formuleringene over? De var på trykk i Dagsavisen 9. september 2000. Det legendariske sjefredaktøren Stein Hansson (1947-2004), som gikk bort så altfor tidlig, formulerte setningene. Årsaken var det kraftige oppsvinget til et visst høyrepopulistiske parti, samt den ekstreme opptattheten av å få billigst mulig bensin.

Siden den gang har vi om mulig blitt enda mer selvsentrerte i egomedienes tidsalder. De politiske dumheter har nådd nye høyder. Og vi har fått så mye penger at vi ikke bryr oss om bensinprisen, folk kjøper seg bare en ekstra Tesla-elbil til over en halv million isteden.

Likefull kan vi kanskje utvide perspektivet noe i forhold til formuleringene fra Hansson (redaktør av Ny Tid, 1979-82). For det er ikke bare nordmenn anno 2000 man kan forundres over. I Frankrike stemte i helga folk fram det høyreekstreme Front National til nye høyder. Riktignok begynner det å bli lenge siden den franske revolusjon i 1789, som vi i år kan feire 225-årsjubileum for den 14. juli. Men at man også i opplysningstidens, fornuftens og sekularitetens hjemland skulle kaste seg på en nærmest germansk blut-und-boten-tankegang i emosjonell-romantisk forstand – det ville for få år siden gått over enhver fornuftig persons forstand.

Stort bedre er folk nok likevel ikke i Egypt, der man nå synes å stemme fram diktator Al-Sisi, som kaster av seg generaluniformen til fordel for politikerhabitten. Det blir som med tyrkerne: Etter at den autoritære regjeringssjefen Recep Tayyip Erdogan stenger twitter- og youtube-kontoene deres, ja så gikk de søndag hen og stemmer han fram til valgseier i lokalvalget. Dermed vil Erdogan stille opp og vinne presidentvalget til høsten. Og da vil vi ha Erdogan på maktens tinde i minst to perioder til, fram til 2024. Man kan godt si at tyrkerne har fortjent det, når de ikke klarer samle seg om fornuftige alternativer. Men verden har ikke fortjent flere nye Putin-kloinger.

Russisk utbytting.

Det har forsåvidt heller ikke russerne. De vet vel ikke bedre. Men det sørgelige faktum er at Vladimir Putin ikke er en gal president, snarere en maktpolitiker som mest følger folkeviljen.

Russere flest er så hjernevasket at de synes det er helt fint å okkupere og annektere Krimhalvøya i løpet av en uke, uten å spørre andre eller drøfte konsekvensene. Det holder ikke å skifte ut Putin. Det beste ville nok være å skifte ut det russiske folket. Eller gi dem oppgradert tankesett.

Verken svensker med sine Sverigedemokrater, eller nordmenn med sine frie valgresultater, har noe spesielt mye å skryte av. Ei heller indere, som nå ligger an til å stemme inn Narendra Modi, fra det hindunasjonalistiske BJP, som statsminister. Verdens mest mangfoldige land skal stemme inn en av verdens mest enfoldige politikere, på linje med en gjennomsnittlig skandinavisk høyrepopulist? Ashoka (304-232 f.v.t.), hvor er du?

Det er likevel håp: Italienerne er kvitt Silvo Berlusconi. Danskene har sendt Anders Fogh Rasmussen til Nato og erstattet han med en kvinnelig sosialdemokrat. Og grekerne har gjenfunnet litt av sin sofistiske og sokratiske kulturarv ved å stemme fram radikale Syriza.

Kanskje står verden til påske likevel. Dét er i det minste enklere enn å måtte ønske å bytte til seg et nytt folk.

Avatar photo
Dag Herbjørnsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Du vil kanskje også like