Leder: Fiksert på Sør-Sudan

Regjeringen er svært opptatt av Sør-Sudan. Mens Den sentralafrikanske republikk synes å ha gått i glemmeboka. Hjelper det å ha en ideologisk partivenn på plass i et nytt, kristent land?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Nødhjelp. «Hvordan skal vi få hjelpen frem i Syria og Sør-Sudan?

Slik lyder spørsmålet Utenriksdepartementet stiller når utenriksminister Børge Brende (H) inviterer til debatt på Litteraturhuset klokka 08.30 på morgenen 31. januar.

Spørsmålet er både godt og interessant. Det står ikke på det. Ei heller på det at Brende har fått med seg både Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland og FNs matvareprogramdirektør Ertharin Cousin i debatten.

Men samtidig er det noe interessant som viser seg ved meldingen om dette arrangementet – en innkalling UD la ut 28. januar. For dette er nemlig den 12. pressemeldingen norsk UD har skrevet om Sør-Sudan siden 17. desember.

Til sammenligning har UD i samme periode ikke sendt ut én melding om de hundretusener som trenger hjelp i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Siste melding om situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, som FNs sikkerhetsråd behandlet så sent som 28. januar, ble sendt ut 13. desember – da om at Regjeringen skulle gi 20 millioner til FNs barnefond (UNICEF) i landet. Siden den blåblå regjeringen tok over i september, har de kun sendt ut to korte meldinger om dette landet.

Men har det virkelig over seks ganger så ille i Sør-Sudan som i Den sentralafrikanske republikk? Ikke hvis man ser på hva hjelpeorganisasjonene og Sikkerhetsrådet sier: De kommanderte ut den stadig mer offensive EU-hæren til SAR tirsdag. Omtrent samtidig sendte Brende heller ut en ny melding om UDs favorittland, med tittelen «Dobler nødhjelpen til Sør-Sudan»:

«Siden væpnet konflikt mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar brøt ut i Sør-Sudan før jul, har over 575.000 mennesker måtte flykte fra sine hjem og over 112.000 personer har flyktet til nabolandene.»

Til sammenligning har over 900.000 i SAR flyktet fra sine hjem. De får ingen melding.

Nylandengasjementet

Brende møtte da også senest tirsdag Sør-Sudans president Salva Kiir under AU-toppmøtet i Addis Abeba. Men Brende tok tydeligvis ikke opp situasjonen i Den sentralafrikanske republikk under møtet med Den afrikanske union. UD forteller dog at Brende møtte «FNs spesialrepresentant Hilde Frafjord Johnson, ledere for FN-organisasjoner, norske hjelpeorganisasjoner, og norske offiserer og sivilt politi i FN».

Tidligere KrF-politiker Hilde Frafjord Johnsen er en sentral person, ikke minst når det gjelder opprettelsen av det nye, kristne landet Sør-Sudan. Det ble selvstendig fra Sudan 9. juli 2011, etter intensivt engasjement fra mange i Vesten, som fra ulike kristne politikere.

UD kan i 2014 fortelle om Sør-Sudan: «Norge er en sterk støttespiller også gjennom det internasjonale Troika-samarbeidet med USA og Storbritannia. Brende møtte representanter for IGAD, troikaen, EU og Kina.»

Den smule kritikk som kan anes bak disse linjer går ikke på den nye regjeringens engasjementet for sivilbefolkningen i Sør-Sudan. Men vår bekymring går for at ideologisk støtte til ett land, som man har forelsket seg i, går på bekostning av så mange andre som kan trenge hjelpen vel så mye. Brende leder jo tross alt «verdens rikeste land», med verdens største pengebingefond.

Vi så hvor feil «ideologisk landkjærlighet» kunne gå på 1970-tallet. Vi trenger ikke noe lignende igjen. For er det ett land som i det minste er nordmenn engasjert i, uavhengig av nye millioner fra UD, så er det vel Sør-Sudan. Men som UD selv påpeker i sin møteinnkalling: «Mer enn 80 millioner mennesker er rammet av humanitære kriser globalt.» Og bare en brøkdel av de rammede – omtrent 1 av 150 hvis vi skal bruke UDs tall – er altså i Sør-Sudan.


Bekymringen

Og mens krisen i Sør-Sudan brøt ut i midten av desember på grunn av politisk konflikt i regjeringspartiet SPLM, har det vært langt mer brutale tilstander i Den sentralafrikanske republikk, med sekteriske voldsangrep i flere måneder.

Like fullt er det kun Sør-Sudan som UDs pressemeldingsskribenter har vært levende opptatt av de siste ukene. 2. juledag sendte de ut melding om økt bistand til landet. Flere meldinger ble sendt ut rett etter den første 17. desember, som lød: «Norge bekymret for krisen i Sør-Sudan.» UD dekket Sør-Sudan like hyppig som VG i dagene rundt julaften.

Det er godt å være bekymret for andre menneskers ve og vel. Det intense engasjementet gir oss bare en fornemmelse av at det kan være noe mer enn ren altruisme som ligger bak Regjeringens hyppige oppdateringer. Begrepet «egeninteresse» dukker opp. Måtte det ordet dukke opp også hvis UD snart vurderer å sende ut noen ord om Den sentralafrikanske republikk.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 31.01.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid, enten på papir eller digitalt – klikk her. Her hos BuyAndRead kan du også søke i arkivet tilbake til 01.01.2008, samt se demo av Ny Tid: https://nytid.buyandread.com/wl/index.htm)


---
DEL