Leder: Felles verdier

Maoriene fikk gjennomslag for homofile ekteskap på New Zealand. Likestilling for seksuelle minoriteter er også universelt.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 19.04.2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Vedtak. Som 13. land i verden, og som det første i Asia-/Oseania-regionen, vedtok New Zealand onsdag 17. april en ny, likekjønnet ekteskapslov.

Med 77 mot 44 stemmer ble loven, som tillater homofile ekteskap, vedtatt i parlamentet til Stillehavslandet. Parlamentarikerne ble fristilt av sine politiske partier under avstemmingen. Og urbefolkningens kjærlighetssang «Pokarekare Ana» ble sunget spontant i parlamentet, like etter at resultatet ble avklart.

For lovforslagsstilleren fra Labour-partiet var maorien Louisa Wall (41). Hun holdt en ti minutter lang tale i forkant av den historiske avstemmingen:

«I vårt samfunn er meningen med ekteskapet universell – det er en deklarasjon om kjærlighet og forpliktelse til én spesiell person. Ingenting vil gjøre meg mer stolt som newzealander, enn om denne loven blir vedtatt».

Slik talte Wall fra maorifolket. Hun sammenlignet interessen, og mengden mennesker tilstede i parlamentet, med undertegningen av Waitangitraktaten i 1840. Denne traktaten ble inngått mellom maorihøvdinger og det britiske imperiet, og selv om den er omstridt, regnes den som et av de viktigste dokumentene i New Zealands nasjonsbygging.

Flere kontinenter

Onsdagens vedtak i Oseania, har sin parallell til nye ekteskapslover også i Sør-Amerika og Europa. Uruguay innførte likekjønnet ekteskapslov 2. april.

Og 10. april tok også Frankrike et første skritt mot ny ekteskapslov da de franske senatet godkjente den første paragrafen i en slik lov: Senatet godkjente da paragrafen med 179 mot 157 stemmer. Alle senatorene fra president François Hollandes parti Sosialistene stemte for, i tillegg til fem senatorer fra det konservative opposisjonspartiet UMP. Det har vel å merke vært store protester, men mye tyder på at lovendringen godkjennes i Paris 26. mai.

Det siste tiåret har vi dermed sett en gradvis og jevn økning av antall land som gir rett for ekteskap uavhengig av seksuell legning. De 13. land med slik rettighet er nå: Nederland, Belgia, Spania, Canada, Sør-Afrika, Norge, Sverige, Portugal, Island, Argentina, Danmark, Uruguay og New Zealand. Frankrike kan bli det 14. landet med rett til homofile ekteskap. I tillegg er det lovlig i enkelte delstater i USA, Mexico og Brasil.

Undertrykkelse

Også her hjemme trengs det påminnelser og nye framskritt. Likekjønnet ekteskapslov ble innført i Norge 1. januar 2009. Denne uka blusset debatten om homofili og religion opp igjen i Svolvær. Konflikten dreier seg om regnbueflagget, som blant annet blir brukt av homofile rettighetsaktivister verden over. 70 regnbueflagg ble i 2003 hengt opp i norske kirker, etter innspill fra en undergruppe i landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), nå LLHBT.

Kapellan Jens Bjelland Grønvold i Svolvær kirke påpeker at flagget ennå trenger henge der. For, som han sier, på godt kristent og troende vis til NRK:

«Kirken har, som resten av samfunnet, gjort seg skyld i undertrykking av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner gjennom historien. Mange personer opplever derfor kirkerommet som stengt for dem.»

Ingen kamp er vunnet en gang for alle. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 19.04.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer