Leder: Falt for eget grep

«Skavlan»-sendingen avslører hvorfor Jens Stoltenberg tapte valget. Problemet ligger ikke bare i NRKs sensur av Frp-kritikk og en sovjetaktig klappeklipping.

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Fjernsynssending. Det skulle ikke være til å tro, men så har det allerede skjedd: Det norske folk er blitt fratatt muligheten til å høre kritikk mot sitt eget velgerinnvalgte regjeringsparti, det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet.

Til overmål er det en svenske som NRK sensurerte, ved å klippe vekk en ordveksling på 1 minutt og 18 sekunder fra mellom komikeren Özz Nujen og Norges nye opposisjonsleder, Jens Stoltenberg (Ap), under sist helgs «Skavlan»-sendingen.

Og som om ikke det er nok, så forsvarer NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avgjørelsen av å fjerne Frp- og Høyre-kritikken – som om et regjeringsparti har krav på samtidig imøtegåelse hver gang noen ytrer noe kritisk om dem som del av den løpende samfunnsdebatten. Det har regjeringspartier ikke, i det minste ikke på denne siden av Putins Kreml-kontorer. Og det blir i en slik sak da ekstra problematisk at NRK og kringkastingssjefen er underlagt Høyre-Frp-regjeringen gjennom sitt eierskap. Her har Kulturdepartementets statssekretær og ytringsfrihetsforsvarer Knut Olav Åmås allerede fått sin første pedagogiske utfordring.

Eller som Expressens kulturredaktør Karin Olsson så skarpt påpeker i en kommentar:

«Det virker ikke som om det er lavt under taket i norsk public service, det virker som om det i det hele tatt er vanskelig å stå oppreist»,

Og hun fortsetter: «Nûjen stilte et retorisk spørsmål til Stoltenberg, som iherdig forsvarte Fremskrittspartiet fra anklager om rasisme… Dette sviende argumentet ble nordmennene forskånet for, slik at de uforstyrret kunne fortsette å kose seg i sofaen. Disputten ble avbrutt i god tid, akkurat idet Stoltenberg fikk applaus fra publikum. Så bekvemt.»

I Sverige overraskes man over NRK-sensuren, ikke minst blir den dobbeltmoralsk etter de mange debatter om den påståtte svenske sensuren de senere år. Så var det hos oss selv det var verst.

Dialogen

For hva var det NRK ikke ville man skulle se og høre. Jo, nemlig det som også svensk tvs jurister mente var helt uproblematisk – den følgende dialogen – og legg spesielt merke til Stoltenbergs svar:

«Özz Nûjen: – Både Høyre och Fremskrittspartiet har pratet om å deportere romfolk fra Norge. Om det ikke er rasisme, vad er det da?

Jens Stoltenberg: – Jeg mener rasisme er når du diskriminerer mennesker på grunn av rase eller hudfarge. Det er forbudt i Sverige og forbudt i Norge. Det er jeg imot. Men jeg mener at det er desto viktigere å være tydelig i forhold til hvordan vi bruker ord og uttrykk som skaper fordommer som bygger opp avstand mellom mennesker. Der har vi som politiske ledere et ansvar, og der har jeg vært kritisk til mye av det Fremskrittspartiet har stått for og gjort, men jeg mener likevel det er et skarpt skille meellom det og rasisme.

(Skavlan påpekar at Fremskrittspartiet ikke deltar i panelet og dermed ikke kan forsvare seg)

Nûjen: – Ja, det vet jeg, men det er også mange som meg, som ikke heller er der og kan forsvare seg når Fremskrittspartiet snakker.»

Her får Nûjen stor applaus fra publikum. Det er en punchline som sitter – en som i seg selv underbygger enhver visning. For når får somaliere og alenemødre samtidig imøtegåelse, eller tilsvarsrett i ettertid, når Frp-politikere uttaler seg om dem?

Og det som så gjør NRK-klippingen absurd og Stalin-aktig, beklager uttrykket, er at applausen til Nûjen i den norske versjonen så klippes slik at det høres ut som den er beregnet for Stoltenberg – slik svenske aviser har avslørt. Det er ikke til å tro.

Vi får sitere Olssons igjen: «Det er vanskelig å se det som noe annet enn et utslag av selvsensur. NRK forklarer sitt tiltak med presseetiske hensyn, noe som får meg til å desperat famle etter Bjørn Rosengrens gamle klassiker om at Norge er den siste sovjetstaten.» En overdrivelse, javel. Og så? Både John Olav Egeland og Sigurd Allern har som Olsson påpekt det horrible ved NRKs politiske sensur.

Nytt maktforhold

Det meste betenkelige er likevel ikke NRKs klipping, ei heller det at Frps utenrikspolitiske talsmann, Kristian Norheim, sier til Dagbladet: «Jeg mener Stoltenberg svarte godt, og når det gjelder selve klippingen av programmet så får NRK svare på det selv,» sier Norheim.

For Stoltenberg tok den nye regjeringen i forsvar. Han påstår rasisme kun er når man diskriminerer på grunnlag av rase og hudfarge. Det er en utdatert og feilaktig forståelse av rasismedefinisjonen. Og det er problematisk at Stoltenberg slik kveler debatten på «Skavlan.»

For hadde Stoltenberg våget å svare den svenske kritikeren på en mer respektfull måte, og ikke så nedlatende, så ville NRK nok våget å vise dialogen også. Eller som Allern påpeker i Aftonbladet:

«Både Høyre och Arbeiderpartiet är nu helt eniga om att ‘rasism’ inte är ett problem i det norska samhället. Fremskrittspartiet är normaliserat och har tagits in i värmen. Beslutet om att klippa i «Skavlan» handlar därför inte om NRKs redaktionella självständighet, utan om politisk feghet och anpassning till nya maktförhållanden.»

Her ser vi også hvorfor Ap tapte valget og hvorfor Frp nå sitter med finansministeren. Det handler om en feighet som startet lenge før Stoltenberg gikk på Skavlan. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 25.10.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.