Leder: En platt form

Hva er likheten mellom en Segway, en proffbokser, en snøscooter og et 130 km/t-skilt? Svar: De skygger for den blåblå plattformen.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 13.10.2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud


Populismen. Mandag 7. oktober ble det klart at Høyre og Frp danner regjering.

Denne kvelden la de fram «Sundvolden-plattformen» – på et hotell ved Tyrifjorden, i den høyrestyrte og Olav Thon-pregede Hole kommune.

De 75 sidene har tittelen «Politisk plattform for en regjering utgått av Høyre og Fremskrittspartiet.» For to år siden ville en slik tittel og mulighet vært et utenkelig scenario. I oktober 2013 er en blåblå konstellasjon den eneste reelt tenkelige regjering.

Dét er en hendelse som er å ta veldig alvorlig, ikke minst med tanke på den inspirasjon og virkningshistorie denne høyrepopulistiske regjeringen kan skape i resten av Europa de neste årene.

Likevel er det doningen Segway, snøscootere, poker og bokseren Cecilia Brækhus som skaper overskriftene. Ikke unaturlig. For det er nettopp slike banale symbolsaker den nye regjeringen nå ønsker å fronte. Slik Anders Anundsen, antagelig påtroppende justisminister, i august frontet at han ville legalisere hjemmebrent.

Høyres sjakktrekk under hele valgkampen har vært å myke opp egen retorikk. Partiet beroliget både arbeidere og middelklasse med at de ikke har noen som helst planer om å fjerne velferdsstaten. Sist ble også dette presisert av han som trolig blir Norges nye arbeid- og sosialminister, Torbjørn Røe Isaksen (H), på det 158. Stortings åpningsdag 9. oktober.

Uførekuttene

Frp har brukt valgkampen på å fortelle velgerne at å de vil få fjernet bompenger og «idiotiske forbud fra formynderstaten», samt gjøre folk flest sin hverdage «enklere». Og hva er det de slipper fra regjeringsplattformen?

Jo da, nå skal det bli lovlig å kjøre over 130 km i timen. Det skal være lov å kjøre Segway. Det skal være lov å drive med proffboksing.

Det skal bli søndagsåpne butikker.

Da er det bare å gratulere. De er flinke og flittige, både vår nye statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. De som er mindre flinkere, derimot, er oss andre, som velger å gå rett på når disse to velger å lekke slike populistsaker til pressen. For hver gang vi vitser om lakrispiper og hjemmebrentfylla på Segway i 130 kilometer i timen, forsvinner oppmerksomheten fra de temaene som virkelig skulle vært belyst:

Som kutt i uførepensjonen. Som å gi leger reservasjonsrett mot å utføre abort. Som lukkede asylmottak. Håndplukkingen av kvoteflyktninger med best evne til integrering. Innblanding i kirkeasylmuligheten. Fjerning av boplikten. Skattelette til landets rikeste.

Det å slippe populistsaker tidlig, gjør at folk flest henger seg opp i det de langt fra burde hengt seg opp i. Det at en ufør kvinne i distriktet nå jubler for fjerning av arveavgift og åpning for salg av hjemmebrent, kan være bortkastet jubel i det hun merker at pensjonen blir så redusert at hun ikke har råd til å beholde huset hun arver uansett.

Og for de aller største populistene av alle, kan vi også avsløre at oppfinneren av Segway er død – etter en segwayulykke (sic!).

Colosseum-duellene

Mens EU denne uka vil forby mentolsigaretter, åpner Norge for hjemmebrent og proffboksing. Vi var ikke Annerledeslandet, men vi er i ferd med å bli det.

Boksing har sin effekt på Haiti eller i slummen i USA, der fattige kan slå seg ut av fattigdommen. I Norge har både Brækhus og Petter Northug fått det bedre ved å bokse i Danmark og spille poker i Sverige.

Ved å oppheve forbudet mot knock-out fra 2002, åpnes også døra for langt mer brutale kampsporter enn det den sjarmerende bergenseren Brækhus bedriver. Hvorfor ikke bare innføre barneboksing, hanekamper og gladiatordueller med det samme? Det er da individets frihet det står om? La oss oppheve bilbelteforbudet neste år.

Men så: Den nye regjeringen vil også «åpne for generell bevæpning av politiet i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Med andre ord: Erstatte en såkalt «overformynderstat», som Jensen kalte Norge under den rødgrønne regjeringen, med en delvis politistat.

Justisen blir strammet inn, straffene blir hardere. Bevæpningen skaper et nytt skille i vårt land, en mistro mellom folk og stat.

Sverige-planen

Dette er trolig også en del av den nye regjeringens plan, om man skal se på inspirasjonen deres i Sverige. For å få gjennom denne politikken, er man nødt til å svartmale velferdsstaten, minne folk om de «enorme feilene og manglene i skole og helse», før man setter inn private instanser.

Det er nettopp dette Nya Moderaterna lyktes med, etter inspirasjon fra Thatcher. Å skape tvil. Tvil mellom fagforeningene og arbeiderne.

Det er ikke ofte en stolt Solberg som forteller om planene til den nye regjeringen. Da er det kanskje like greit å få fram populistsakene og la Frp få sole seg i glansen av egne gjennomslag. For hver Segway som nevnes, forsvinner oppmerksomheten vekk fra et asylbarn. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 11.10.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer