LEDER: En ny æra


Vendingen. Rett før Berlinmurens fall i 1989 skrev den da neokonservative amerikanske statsviteren Francis Fukuyama (f. 1952) essayet «The End of History?». Han fikk det publisert i tidsskriftet «The National Interest». Teorien gjorde ham verdensberømt, ikke minst da boka kom i 1992 - da uten spørsmålstegnet.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 25. april 2014

Poenget til Fukuyama var ikke å spå historiens slutt som sådan. Snarere var det å postulere at det vestlige, liberale og kapitalistiske demokratiet nå sto igjen som det eneste reelle alternativet for frie stater i den moderne verden. Det kommunistiske alternativ var dødt.

Sovjetunionen hadde akkurat trukket seg ut av Afghanistan og var på konkursens rand. Og de østeuropeiske protestene hadde gjennom hele sommeren slått sprekker i Jernteppet, samtidig som kinesiske studenter samme vår hadde vist sin demokratihigen på Den himmelske freds plass.

Fukuyama fanget tidsånden tidlig. Og lenge kunne det for mange se ut som han kunne få rett – i det minste mer rett enn …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal