Leder: En ideologisk valgkamp

Det sies at valgkampen vil handle om folks økonomi. Men kanskje den heller burde omhandle partienes ideologi.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 03.08.2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Debatt. Onsdag 31. juli lanserte Litteraturhuset i Oslo et både nyskapende og radikalt tiltak: En ideologisk vri på valgkampen, opp mot stortingsvalget 9. september.

Alle de åtte aktuelle stortingspartiene, inkludert Rødt og De Grønne, får besvare følgende spørsmål gjennom et eget foredrag:

* Hvordan ser du ditt parti i lys av de politiske og ideologiske tradisjonene fra det tjuende århundre?

* Hvilket samfunn ønsker ditt parti å skape?

* Hvordan ser Norge ut om ti år dersom ditt parti får styre alene?

Dette er store og videøftige spørsmål, men de er desto viktigere. Ikke overraskende står den driftige daglige ledere i Litteraturhuset, tidligere RU-leder Aslak Sira Myhre, bak tiltaket.

«Med disse foredragene vil vi skape et rom for en annerledes og langsommere politisk samtale, der det blir mulig å se tydeligere forskjeller mellom de ulike partiene,» uttaler Sira Myhre.

Venstres Trine Skei Grande innleder foredragsserien mandag 5. august klokka 17, før SVs Audun Lysbakken avslutter torsdag 15. august til samme tid. Det mest spennende, og avslørende, i årets valgkamp kan muligens framkomme i løpet av disse ti dagene i huset på hjørnet av Slottsparken.

Jubileumstanker

For er det noe vi trenger, så er det nettopp noe mer vidløftig enn de forutsigbare politikerutspillene om mer penger til vei, vom og velling.

Valget 2013 er det første stortingsvalget siden 22. juli 2011, samt det siste før 200-årsjubileet for Grunnlovsjubileet 17. mai neste år – og det gjennomføres under 100-årsjubileet for kvinners stemmerett og innføringen av demokratiet i Norge.

Dermed ikke sagt at verdivalg og verdidebatter blir lette å føre, selv i år. Den siste uka lanserte SV sin «verdivalg»-kampanje, til og med med egen nettside: verdivalg.org. Og det står:

«Fellesskap. Likestilling. Mangfold. Slike verdier vil SV bygge Norge med. Vi vil at Norge skal være et rettferdig samfunn, med sterke fellesskap, små forskjeller og like muligheter for ulike mennesker. SV vil at det norske fellesskapet skal være for alle. SV vil ha et Norge som er solidarisk med resten av verden. Vi er et parti for miljø og rettferdighet, for likestilling og solidaritet.»

Men hva skjer? Jo, kampanjen blir sterkt kritisert – og «folk flest» fikk antagelig mest med seg et bilde i VG av Frps Per Sandberg som får «innvandrerklem». Slik er Frp-koden: Jo mer man prøver å løse den, jo vanskeligere blir den. Men det å ikke prøve noe, er uansett et dårligere valg.

Suksesskriterier

For det stemmer at valget 9. september blir et verdivalg. I den norske verdikampen er det ikke såkalte etniske nordmenn og innvandrere som er motpolene, men høyre- og venstresiden i politikken. Eller oljetilhengere versus oljeskeptikere.

Derfor er sommerens forslag fra Lysbakken, om å trekke Oljefondet ut av klimaverstinger innenfor alle bransjer, viktig. Også det er et verdivalg, og der ser vi at også Miljøpartiet De Grønne stiller grunnleggende spørsmål om hele vår forbrukskultur: Er det virkelig mer materialisme og økt kjøpekraft vi bør ha som det fremste mål på landets suksess?

Også den debatten har nå våre ledende politikere anledning til å reise fra mandag av. De har fått en scene, et hus. Nå handler det bare om at de får tilhørere og medier som formidler. Dette er også vårt valg. For valget handler om våre egne verdier, som framtida vil bli bygget på.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 02.08.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer