LEDER: En enklere hverdag


Hverdagslivet. Den nye blåblå regjeringen har nå sittet i et over et halvt år. Og denne helga har den ivrigste regjeringspartneren, Fremskrittspartiet, landsmøte på Clarion Hotel Oslo Airport, Gardermoen - ved en flyplass så klart.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2014-05-02

Og hvorfor er så Frp i regjering, rent bortsett fra å åpne opp for flere pol og for mer proffboksing? Jo, i ifølge informasjonen de selv gir på sine hjemmesider, så er «FrP (partiet bruker én versal for mye ved forkortelse av eget partinavn, red. anm.) i regjering for en enklere hverdag for folk flest».

Det siste tillegget på tre ord er interessant, for ikke å si viktig og avgjørende. For ville partiet våge å si det helt enkelt og folkelig? Nemlig at «Frp er i regjering for å gi (alle) en enklere hverdag», punktum? Neppe, for det er åpenbart at ikke alle skal få en enklere hverdag. Siden ikke alle er like – siden noen er likere enn andre.

For én uke siden, 25. april, la Frps justisminister Anders Anundsen fram «et lovforslag som innebærer at kommunene vil få adgang til å forby tigging på offentlig sted».

Eller som Frp-politikeren skriver aller først i sin pressemelding, under tittelen «Vil la kommunene forby tigging»: «- Jo flere kommuner som innfører dette, jo mer effektivt vil det være, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.»

Regjeringens lovforslag innebærer endring i Politilovens paragraf 14. Dette gjør at enhver kommune kan hindre tigging i egen kommune. Er dette å gi folk en enklere hverdag? Selvfølgelig gir det ingen enklere hverdag for romfolk, som tiltakene kun synes å være ment å ramme – slik likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik så modig og skarpt poengterer det i sin kritiske mot-pressemelding.

Abonnement halvår kr 450

For dette er ingen ubetydelig småsak, men noe viktig, eller som Anundsen sier: « – Regjeringen følger nå opp et viktig punkt i regjeringserklæringen, for å sikre at et forbud mot tigging trer i kraft allerede denne sommeren i kommuner som ønsker det.»

For Frp-ere flest er ikke dette god nok. De vil nå ha et nasjonalt forbud, så de hiver seg over på Senterpartiets totalforbudslinje. Disse to partiene vil altså gjøre det forbudt for fattige og skadede å sitte stille med en kopp og be om hjelp, i verdens rikeste land. Slik vil Sp og Frp nekte folk å kunne være barmhjertige samaritanere, slik Jesus forteller om i Lukas-evangeliet. De blir levitten i fortellingen, den som går forbi.

For ikke bare store deler av det kristne budskap vil bli umulig å leve opp til hvis disse partienes politikk iverksettes, da deler av handlingene blir forbudte. Også plottet i Knut Hamsuns «Sult» (1890) ville vært borte hvis …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)