Leder: Blind på høyre øye

Denne ukas avsløringer har vist at samfunnsforståelsen i PST er skremmende lav. Det er et tidsspørsmål før en ny Lund-kommisjon trengs.

Ny Tid

Publisert dato: 22/02/2013

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Pssst. «Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet.»

Dette var uttalelsene PST-sjef Janne Kristiansen kom med til britiske The Sunday Telegraph, bare en uke etter at Anders Behring Breivik hadde drept 77 mennesker i sin terroraksjon 22. juli 2011. Hun hadde da akkurat også uttalt til Dagbladet: «Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenligne oss med, kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner.»

Symptomatisk nok måtte ikke Kristiansen gå på grunn av disse uttalelsene og på grunn av det samfunns- og menneskesyn hun her framførte, eller den mangel på PST-årvåkenhet som kunne la Breivik slå til. Snarere ble hun formelt presset til å gå etter en uttalelse i Stortinget om en norsk ansatt i Pakistan – informasjon om E-tjenesten som Forsvaret tidligere hadde sendt ut pressemelding om. Så mye for den åpne og ærlige informasjon, så lite skal til i renkespillets tid.

Tirsdag 19. februar kom en ny omdreining i sagaen om PST, Breivik og overvåking i det 21. århundre. NRK Brennpunkts dokumentar «Infiltratøren» viste hvordan småbarnsfaren Christian Høibø det siste tiåret har vært en mer eller mindre aktiv aktør, i PSTs navn, i både Internasjonale Sosialister, i Blitz og i høyreekstreme miljøer som Norwegian Defence League (NDL). Fortellingen om hans virke som aktør og spion i disse miljøene, er knapt til å tro:

PSTs mann fikk ikke bare tipset politiet om en plutselig vedtatt Blitz-aksjon mot Den britiske ambassade i 2003, noe som trekkes fram som hans største suksess – og noen britiske ruter ble vel da spart. Han skal også ha tatt initiativ til anti-Sharon-protesten i Molde, samt vært en av sju hovedarrangører av klimaprotestene i København i 2009 – der han så fikk dansk politi til å konfiskere spesiallagde sykler. Og PST skal ha fått han til å ringe inn opplysninger om Rostock-protestene foran Nato-toppmøtet i Tyskland.

Støre-trusselen

Mye kan sies om dette som framstår som politisk overvåking av noe opprørske ungdomsgrupperinger på ytterste venstre fløy. Et visst voldspotensial har det jo vært. Men som jurist Ketil Lund påpekte onsdag: Blitz og Internasjonale Sosialister har i verste fall vært et ordensproblem, ikke en terrorutfordring som fordrer slike virkemidler.

NRK spilte av et hemmelig opptak av Høibø og hans kildefører den 14. desember 2012. Opptaket avslører at den PST-ansatte også da er opptatt av om en fraksjon av Internasjonale Sosialister har brutt ut av Rødt, eller ikke. Dette vitner ikke bare om en total mangel på prioritering av norske skattebetaleres penger, for å bruke slike argumenter. PST avslører slik, som PST-sjefens uttalelser i juli 2011, en total mangel på politisk gangsyn.

Ikke minst kommer dette fram i dekningen av de høyreekstreme miljøene, som Høibø infiltrerte via Norwegian Defence League. Det viser seg nå at det var han og en kollega som i februar 2011 fikk til det hemmelige opptaket av det norske NDL-medlemmet Krane, som uttaler at han vil drepe Norges utenriksminister med nakkeskudd. Høibø opplyser at opptaket og informasjonen umiddelbart ble gitt til PST. Likevel skal ikke PST ha tatt kontakt med Krane før i august 2011, etter Breivik-terroren. Et konkret ønske om drap av Støre, med tydelig parallell i plan til hva Breivik hadde med Gro Harlem Brundtland, var altså ikke viktig nok for PST.

Slik all tilgjengelig informasjon til nå tyder på: PST tok ikke de høyreekstreme terrortruslene på alvor før 22. juli. Ikke minst blir dette alvorlig med tanke på at Breivik i 2010 skal ha vært med i NDL, før han visstnok ble utestengt på grunn av ekstreme uttalelser – og ifølge PST-agenten skal Breivik ha blitt ekskludert av han selv. Spørsmålet er ikke om lenger om hvordan PST kunne oppdage Breivik, spørsmålet er snarere hvordan PST kunne klare å unngå å få Breivik inn på alle sine radarer – siden han ble ekskludert fra et NDL der de selv bedrev overvåking.

Chip-prosessen

«En chip inne i folks hjerner» måtte til for å avsløre Breivik, påsto Kristiansen. Muligens er det en chip inn i PST-ansattes hoder som Norge kunne ha trengt før 22. juli. Hadde ikke PST framstått som kronisk blind på det høyre øyet, og hadde de bare vært like iherdig voktende overfor høyreekstremister som overfor radikale sosialister, kunne muligens terrortragedien ha vært avverget.

Saken blir ikke bedre av at TV 2 viste Kranes trusler i august 2011, uten at det da kom fram at PST hadde sittet på opptakene i seks måneder. Og farsen begynner å bli komplett når Norsk Journalistlag nå starter eksklusjonsprosess mot sitt medlem Høibø, samtidig som NRK i høst brukte PST-agenten som journalist i en dokumentar om høyreekstreme som han selv har overvåket (NB! Info om Høibøs medvirkning til Brennpunkt-dokumentar, 23.10.12, opplyses i Brennpunk-sending 19.02.13, det informeres ikke om Høibø i 23.10.12-sendingen, red. anm.). Det er mye dobbeltmoral også i dagens Norge.

Det er å håpe at EOS-utvalget får fram mer troverdig informasjon fra PST enn det tjenesten selv har klart å gi. Det bildet som nå er blitt gitt av norsk overvåkingstjeneste på 2000-tallet, tjener ikke Norge til ære. Lund-kommisjonen avslørte på 1990-tallet ulovlig overvåking av venstresiden under Den kalde krigen. Det som kommer fram nå, er mer overraskende og synes mer alvorlig. For her har man også satt unge menneskers liv i fare, som når PST også skal ha forsøkt verve islam-konvertitten Yousef Assidiq til livsfarlig tysting som tenåring.

Det synes som et tidsspørsmål før Norge vil trenge en ny Lund-kommisjon. Dessverre kan det ennå ta mange år før den nedsettes. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 22.02.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer