Leder: En ny mulighet

Mandagens valgresultat var ikke overraskende. Overraskelsen kan komme med en tydelig kursendring.Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2011-09-15

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Valget. Så gikk det som det måtte gå. SV ble årets valgtaper, sammen med Frp. Og Kristin Halvorsen varslet sin avgang.

Det er vel å merke ikke det dårlige valgresultatet, såvidt over sperregrensen på fire prosent, som gjorde det riktig for Halvorsen å trekke seg. Som det sto på denne plass forrige uke, så vil «det beste for partiet antagelig være å få til et lederbytte… uansett resultat».

For dette handler om noe mer enn kun et ledervalg. Det handler om et strategisk veivalg, om selve identifikasjonen til partiet SV. Men det handler også om veien videre for norsk politikk. For den tradisjonelle tradisjonelle blokkpolitikken fra Den kalde krigens dager står for fall.

Abonnement halvår kr 450

Vi ser dette ved Miljøpartiet De Grønnes nye, tydelige inntreden i partifloraen, etablert som partiet nå er blitt i storbyene Oslo, Bergen og Trondheim. Dette øker mulighetene for å få til et større press på grønn og grenseoverskridende politikk.

Og vi ser de nye konstellasjoners muligheter ved utviklingen i Trondheim, der det onsdag ble klart for et nytt, historisk sentrum-venstresamarbeid. De siste årene er Midt-Norges hovedstad blitt styrt av en rødgrønn koalisjon med Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne. Selv om disse mandag fikk rent flertall, tar de nå med seg med KrFs i den styrende koalisjonen – tillegg at de fem partiene har et valgteknisk samarbeid med Rødt.

Storkoalisjon

Denne storkoalisjonen følges med argusøyne også på nasjonalt plan, da det åpner for nye muligheter foran stortingsvalget i 2013. Og det er her Halvorsens avgang åpner opp for nye muligheter. Det viktigste blir her ikke om det blir Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken eller Heikki Holmås som blir ny partileder, i og med at Inga Marte Thorkildsen takket nei som kandidat i denne omgang.

Det mest sentrale blir hva slags politikk partiet velger å føre. Og …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.