Latvisk hjernestorm

Renars Kaupers mener det er den sexy baltiske aksenten som skiller latviske band fra andre band. 24. mai leder han Melodi Grand Prix. Med baltisk aksent.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Kaupers, vokalist i bandet BrainStorm og programleder for den kommende internasjonale finalen av Melodi Grand Prix i Riga 24. mai, er slett ikke overrasket over at norske humorister blander sammen latvisk og russisk kultur.

– Jeg tror de blander det sammen av én enkel grunn – Latvia har vært en del av Sovjetunionen, og det største landet i Sovjetunionen var Russland. Selv nå som vi er selvstendige, har en del mennesker en idé om at vi er en del av den russiske kulturen, selv om det i virkeligheten er to vidt forskjellige ting, sier Renars Kaupers til Ny Tid.

Melodi Grand Prix

For øyeblikket holder BrainStorm på med å mikse sitt tredje album for det internasjonale markedet. Renars, som utenlands bruker artistnavnet Reynard Cowper, karakteriserer albumet som «lekkert og smakfullt, med alle slags krydder».

Det blir utgitt i mai, godt timet med den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen, som nok vil gi ny oppmerksomhet mot bandet som blant annet opptrådte under den nasjonale tyske finalen i år.

Renars Kaupers har bare gode erfaringer med arrangementet som vanligvis er forbeholdt heller labre artister.

– Det var en kjempemulighet for å lære seg å takle store show og publikumsmengder, og ikke minst var det en god erfaring å få jobbe med fjernsynsteam innenfor en setting hvor alt er så profesjonelt.

Sexy baltisk aksent

Foreløpig er BrainStorm en relativt ensom latvisk svale i forhold til det internasjonale markedet.

– Latvisk musikk skiller seg ikke så mye fra musikken i andre europeiske land. Men ettersom vi sliter med et stort piratkopimarked og hjemmemarkedet er lite, har vi kanskje ikke hatt så sterkt grunnlag for band med internasjonal suksess. Men det kommer seg.

Og hva skiller så latvisk pop fra annen musikk, ifølge Kaupers?

– Kanskje er det den sexy baltiske aksenten, foreslår han.

De fleste latviske band gir ut med latviske tekster for hjemmemarkedet, i sterk kontrast til det norske artister driver med om dagen. Kaupers karakteriserer ellers den latviske musikkscenen som «sunn» for tiden.

– Vi har alle typer musikk, bortsett fra at R&B og soul kanskje ikke er så populært, og pop og rock er nok det som slår mest an. Det er artistene på vår label som gjør det best, for eksempel er det akkurat nå en vakker ung sanger, Ladybird, som har begynt å slå an utenfor Latvia, og som får massiv radiospilling i Estland, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Israel med låten «Dangerous To Me». Videoen hennes, som kom ut denne uken, går på MTV UpNorth-listen, forteller Kaupers, som også vil fremheve duoen BTH.

Big in Eastern Europe

Både BrainStorm, Ladybird og BTH er å finne på det latviske Microphone Records, som distribueres av EMI. Også BTHs musikk er sterkt preget av mengder med sexy latvisk aksent. Mens de musikalsk er mer i disco-/dancelandskap, om enn et ganske festlig et. Ladybird er foreløpig på singelstadiet. Alle tre artistene har omfattende, engelskspråklige nettsteder, så de internasjonale ambisjonene er det ingenting i veien med. Årets latviske Melodi Grand Prix-vinner, F.L.Y., er tilknyttet samme selskap.

Allikevel virker det som om det går et skille mellom øst og vest i poplandskapet. Mens BrainStorm gjorde det relativt bra på det skandinaviske markedet med Grand Prix-bidraget fra 2000, «My Star», forsvant de mer eller mindre tilbake til østeuropeisk stjernestatus etter det.

– «Among the Suns», med Grand Prix-bidraget «My Star», gjorde suksess i Skandinavia og Belgia, men det påfølgende «Online»-albumet slo gjennom i Polen, Tsjekkia og Slovakia. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det er et faktum.

Fanfotball

Hvorvidt det er typisk latvisk fanservice å arrangere fotballkamper med tilhengerne, vites ikke. Men i tillegg til en livlig rapportering om bandets gjøren og laden på hjemmesiden fremhever Kaupers denne aktiviteten.

– Fanklubben vår er ganske stor, og vi har fans fra en rekke forskjellige europeiske land. Med visse mellomrom organiserer vi treff, forteller han. – På møtene spiller vi fotball med fansen, ser på BrainStorm-filmer og holder spesialkonserter kun for medlemmene.

Planene for den nærmeste fremtiden er også ambisiøse for bandet som har eksistert siden 1989.

– Planene er store og høye! Først er det å bli ferdig med det nye albumet, som blir mikset akkurat nå. Og så er det Melodi Grand Prix, før vi skal spille konserter rundt omkring i Europa i løpet av sommeren, sier Kaupers, som ennå ikke er sikker på om og når albumet slippes i Norge.

– Send oss en forespørsel, så besøker vi gjerne landet til trollene!

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here