Lars Ramslie skriver ikke dårlige bøker


Lars Ramslie skriver gode bøker. Men akkurat hvor god Uglybugly er, er vanskeligere å si.

Lars Ramslie er ingen hvem som helst. Lars Ramslie er med sin femte roman blitt en etablert forfatter. Lars Ramslie er også en prisbelønt forfatter. En kritikeryndling, kanskje? En medieyndling? Men i motsetning til en rekke andre unge menn som dominerer mediebildet er Lars Ramslie både klok, intelligent og ikke minst: han har noe å si. Lars Ramslie skriver romaner som ikke bare er godt skrevet, men som også handler om noe viktig. Han debuterte i 1997 med romanen Biopsi noe han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Og i fjor ble han av Morgenbladet kåret til en av de ti viktigste forfatterne under 35 år.

Forfattere konkurrerer ofte med seg selv. Kritikere kan for eksempel si: “Forfatterens beste bok hittil”. Akkurat det er vanskelig å si om Uglybugly som kom rett før jul. Ikke fordi den ikke er god, men fordi Ramslie har skrevet flere meget gode bøker før han kom med denne. Med en deby som Biopsi blir det vanskelig å overgå seg selv. Kanskje klarte han det med Destroyer som kom i 2000? Og selv om Ramslies fire tidligere romaner, som i tillegg til de to nevnte, består av Mikrokaos (1999) og Fatso (2003), er fire ulike prosjekt, har de det til felles at de tilhører et realistisk univers, de tilhører vår samtid (evt. nære fortid), de har en handling fra Norge, de er gjenkjennelige.

Så ikke med Uglybugly. Den handler om det siamesiske søskenparet Earl og Betty Merrik, en medisinsk umulighet. Det hele foregår i et slags tidløst, dog noe anakronistisk, univers. Handlingen ligger i e …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte