Lar lyset stå på

Denne uka markeres klimakampanjen Earth Hour i stor skala på seks kontinenter. Men strømsløseren Norge henger ikke med.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Av Noshin Saghir post@nytid.no

[miljø] Earth Hour-kampanjen, eller Lights Out som den også kalles, oppfordrer storbyer over hele verden til å skru av unødvendig elektrisk lys i en time. Dette er for å spare energi, øke miljøbevisstheten og spre budskapet om at det må kraftige kollektive tiltak til for å redusere den globale oppvarmingen.

Klokken 20.00 lørdag 29. mars vil kampanjen markeres ved at tusenvis av mennesker slukker lyset i byer som København, Sydney, Manila, Tel Aviv, Bangkok, Dublin, Toronto, Chicago og San Francisco.

Reduserte energiforbruket

Men her i Norge har kampanjen fått liten oppmerksomhet. Ifølge Earth Hours nettsider ligger Norge ligger på 43. plass på lista over antall påmeldte personer. Foran Norge finner vi blant annet land som Fiji, Romania, Finland, Sør-Afrika og Venezuela.

Earth Hour ble arrangert for første gang 31.mars i fjor, da 2,2 millioner mennesker og over 2100 bedrifter i Sydney i Australia skrudde av det elektriske lyset i en hel time. Den seksti minutters kollektive innsatsen reduserte byens energiforbruk med over ti prosent. Gjennom aksjonen sparte de i Sydney like mye energi som man ville gjort om man fjernet 48 000 biler fra norske veier i et helt år.

Likevel prioriteres ikke Earth Hour-kampanjen av naturvernorganisasjonen WWF i Norge. Kommunikasjonssjef i WWF Norge, Tor Traasdahl, sier til Ny Tid at han er klar over at det er en enorm strømsløsing her til lands, men at det krever for mye arbeid å organisere en kampanje som Earth Hour her i Norge.

– Vi må få med flere byer hvis det skal bli stor oppslutning om kampanjen, og det er noe man må jobbe med i flere måneder for å få til. Derfor har vi ikke rukket å gjøre det i år, men vi oppfordrer folk til å delta gjennom våre nettsider, sier han.

– Hva har dere gjort hittil i forbindelse med denne kampanjen?

– WWF har tatt kontakt med Oslo kommune for å få til et samarbeid, og vi avventer svar fra dem. Hvis vi får et positivt svar tilbake skal vi få ulike bedrifter og etater til å delta på kampanjen, sier han, og legger til at det kan bli vanskelig å få dette til fordi det nettopp har vært påskeferie.

Har vært opptatt

– Hvorfor har dere ikke tatt tak i dette tidligere?

-Vi har hatt så mye å gjøre med andre oppgaver i klimasammenheng at vi rett og slett ikke fikk prioritert dette, svarer Traasdahl.

– Hva sier du til at Earth Hour skal markeres i stor skala i København og flere andre storbyer i verden, mens den her i Norge ikke blir prioritert?

– Vi kan jo høste en del erfaring fra markeringen av kampanjen i København og lære noe av det.

Uansett kan hver enkelt av oss, ved ganske enkelt å skru av lyset i en time, bidra til å spare miljøet for noe av den enorme påkjenningen vi daglig påfører det.

---
DEL