Langt fra månen

Månelandingen er utsatt. Hva skal statsministeren finne på nå?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[21. desember 2007] Klimaforliket i Stortinget er utsatt, på FNs klimakonferanse ble man så vidt enige om at det er vits i å forhandle og oljeutslippet fra Statfjord midt i desember var det nest største i norsk historie. Tirsdag offentligjorde olje- og energiminister og selverklært klimaminister Åslaug Haga regjeringens avgjørelse om å utsette det vedtatte renseanlegget på gasskraftverket på Mongstad.

«Da president Kennedy sa at amerikanerne skulle lande på månen innen ti år hadde ikke amerikanerne vært ute i verdensrommet. De kom til månen innen ti år», sa statsminister Jens Stoltenberg til det norske folk i sin nyttårstale for ett år siden. Vi er glade i store ord. Det er statsministeren også. Derfor fortsatte han nyttårstalen med sin egen visjon om månelanding: «Vår visjon er at vi innen 7 år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. (…) Det er vår månelanding», fortsatte statsministeren. Første skritt var vedtaket om at gasskraftverket på Mongstad skal ha rensing av klimagassen CO2.

Regjeringens begrunnelse for å utsette rensingen var økonomisk. Utsettelsen er ikke bare pinlig, den er en politisk skandale. Skandalen er et faktum ikke fordi det både dyrt og vanskelig å gjennomføre rensing, men fordi vedtaket om rensing i 2010 var en forutsetning for å få med SV og miljøorganisasjonene med på vedtaket om utbygging på Mongstad. Halmstrået som de satte sin lit til, var at pilotprosjektet ville sette i gang en prosess som ikke kunne snus. En utbygd infrastruktur til delvis rensing er den samme som må på plass før fullstendig rensing kan skje, etter planen fremdeles i 2014.

Nå er altså både midlene og starten på utbyggingen utsatt. Vi er enige med miljøorganisasjonene om at dette ikke bare et grovt løftebrudd, men en grunn til å tvile på regjeringens vilje til å gjennomføre det løftet som må til for å få til full CO2-rensing. Det er oppsiktsvekkende når statssekretær Liv Monica Stubholt i Dagsnytt Atten uten videre kan slå fast at regjeringen nå skal endre både endre konsesjonen og utslippskvotene for gasskraftverket, og at de står samlet bak dette vedtaket. At miljøvernministeren ikke stilte til debatt, er i seg selv et bevis på at statssekretæren overdrev betydelig. Vi tror ikke på henne. Vi vet, slik regjeringen også vet, at dersom ikke byggingen av infrastruktur til renseanlegget er godt i gang ved utløpet av denne stortingsperioden, kan vedtaket om rensing både skyves og avlyses dersom det blir regjeringsskifte ved neste valg.

Mens vi venter på nyttårstalen, lurer vi på hvor langt det egentlig er til månen. Vi har et forslag til statsministerens nyttårsforsett: Slutte å komme med løfter du ikke har tenkt å holde.

---
DEL