Kulturminister Atef Abu Saif.
Kulturminister Atef Abu Saif. Foto: Vibeke Harper

Landsbyliv på Vestbredden


REISEBREV: Palestinas kulturminister og prisbelønte forfatter Atef Abu Saif vil løfte fram den rike kulturarven og bringe kunsten ut til folket.

Email: vibeke.har@gmail.com
Publisert: 2020-01-02

Ettermiddagslyset er mykt i Ramallah om høsten; idet solen går ned, pakkes byen inn i gyllen dis. Sesongens første regnskyll vasket nettopp oliventrærne rene; innhøstingen kan endelig begynne. Internasjonale solidaritetsaktivister har allerede ankommet Vestbredden for å beskytte olivenbøndene mot angrep fra israelske bosettere.

Den årlige Palestine Heritage Week avholdes rett før innhøstingen starter for fullt, med landsbyfestivaler i hver krok. I år kompliseres gjennomføringen av feiringen av at Israel har innført strømkutt for landsbyene, som må klare seg i en hel uke uten strøm. Okkupasjonsmakten hevder at palestinske myndigheter ikke har betalt strømregningen. De palestinske selvstyremyndighetene (PA) anklager på sin side Israel for å ha holdt tilbake pengeutbetalinger til PA fra februar i år. Palestinernes tiltro til egne myndigheter avtar; den israelske okkupasjonen tærer på kreftene og håpet om forandring. Festivaluken med feiring av egen kulturarv er sårt tiltrengt.

Om flaksen holder ham i live, kan Saif ende øverst i det politiske hierarkiet i Palestina.

Jeg sitter bak i bilen til PAs relativt ferske kulturminister Atef Abu Saif (46), sammen med hans rådgiver Raed Fares, mens sikkerhetsansvarlig Mustafa kjører forsiktig over glatte veier ut av Ramallah. I forsetet er Saif entusiastisk opptatt av at kulturen tilhører folket. «Kunstfeltet henvender seg mest til eliten. Men grønnsakhandlerne i souken skal også føle seg hjemme i teatersalen, på utstillinger og andre kulturarrangementer. Kulturen er limet i ethvert samfunn og må være inkluderende», sier han. Ministeren følger opp med å dra fra landsby til landsby for å overvære lokale festivaler hele uken, og i kveld kjører vi til Bil’in og Kafr Ni’ma, vest for Ramallah.

Atef Abu Saif ble kulturminister i mai 2019 og er en av de yngste palestinske politikerne. Han har en doktorgrad i statsvitenskap, men er også en prisbelønnet forfatter, og i 2016 gjestet han festivalen MOTforestillinger i Oslo med boken Under dronene. Dagbok fra Gaza. Familien hans var blant de over 750 000 palestinerne som …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal