Lager film om bokhandleren


Nordisk Film har allerede festet Lillehammer-sirkuset til tapen.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-06-01
[film] Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, har den siste uka hatt et dokumentar-team hengende på slep. Sirkuset på Lillehammer er også festet til film.

– Vi er i gang, og vi har fått utviklingspenger fra TV 2, bekrefter prosjektleder Odd Syse overfor Ny Tid.

En mer omfattende pengesøknad er sendt til tv-kanalen. Fritt Ord er også en aktuell finansieringskilde. Syse sier at utgangspunktet for filmen er en undring over hva som gikk galt.

– Er det mulig å fortelle dette på en annen måte? Kan vi klare å komme inn til kjernen, skjønne noe mer, spør han.

Det er allerede gjort intervju og opptak av bokhandlerens første kone, Aziza Rais, som for tiden bor i Canada. Hun støtter familiens historie. Etter det Ny Tid erfarer føler hun seg lurt, og mener Åsne Seierstad ikke er et bra menneske.

Til tv-teamet sier hun at den prisbelønte, norske journalisten har misforstått situasjoner og utnyttet deres gjestfrihet på det groveste. Det verste skal ifølge Aziza Rais ha vært Seierstads skildring av private forhold. Aziza var rektor på en skole i Afghanistan da Taliban kom til makten. Etter at Bokhandleren i Kabul kom ut, rømte hun til Canada. Flere av sønnene har hun ikke sett på over to år. Hun føler seg ikke trygg, sier hun.

Abonnement halvår kr 450

Odd Syse ønsker også å følge bokhandleren til Pakistan og Afghanistan – og får hjelp fra både sosialantropologer og afghanere til å forstå hva som har skjedd.

– Åsne og bokhandleren har et totalt forskjellig utgangspunkt og de snakker forbi hverandre. Når sønnen og kona Suraya kan stå på scenen i Lillehammer denne uka og si at det Åsne har gjort er verre enn Taliban, er det vanskelig for oss å skjønne. Hva snakker han egentlig om? Vi vil bruke våre spørsmål om hva og hvorfor som et utgangspunkt, sier Syse.

Kollega Kaare Skard er også opptatt av hvordan dette observeres fra sidelinjen:

– Hva er det egentlig som skjer? Er det et sirkus? Et freak show? Åsne har tråkket over og ikke gjort jobben sin, men i kjølvannet av det er det en historie som ikke er kommet godt nok fram. Hvor er det egentlig man mister hverandre, spør Skard.

Dersom finansieringen av filmen går i orden, håper Syse og Skard at den kan vises for publikum neste vår. Rais har nå bestemt seg for å ikke gå til økonomisk søksmål mot Åsne Seierstad.

Rais’ andre kone:

– Åsne står i vegen

Ny Tid prata med Suraya Rais før paret …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)