Lager film om bokhandleren

Nordisk Film har allerede festet Lillehammer-sirkuset til tapen.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 01.06.2006
[film] Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad Rais, har den siste uka hatt et dokumentar-team hengende på slep. Sirkuset på Lillehammer er også festet til film.

– Vi er i gang, og vi har fått utviklingspenger fra TV 2, bekrefter prosjektleder Odd Syse overfor Ny Tid.

En mer omfattende pengesøknad er sendt til tv-kanalen. Fritt Ord er også en aktuell finansieringskilde. Syse sier at utgangspunktet for filmen er en undring over hva som gikk galt.

– Er det mulig å fortelle dette på en annen måte? Kan vi klare å komme inn til kjernen, skjønne noe mer, spør han.

Det er allerede gjort intervju og opptak av bokhandlerens første kone, Aziza Rais, som for tiden bor i Canada. Hun støtter familiens historie. Etter det Ny Tid erfarer føler hun seg lurt, og mener Åsne Seierstad ikke er et bra menneske.

Til tv-teamet sier hun at den prisbelønte, norske journalisten har misforstått situasjoner og utnyttet deres gjestfrihet på det groveste. Det verste skal ifølge Aziza Rais ha vært Seierstads skildring av private forhold. Aziza var rektor på en skole i Afghanistan da Taliban kom til makten. Etter at Bokhandleren i Kabul kom ut, rømte hun til Canada. Flere av sønnene har hun ikke sett på over to år. Hun føler seg ikke trygg, sier hun.

Odd Syse ønsker også å følge bokhandleren til Pakistan og Afghanistan – og får hjelp fra både sosialantropologer og afghanere til å forstå hva som har skjedd.

– Åsne og bokhandleren har et totalt forskjellig utgangspunkt og de snakker forbi hverandre. Når sønnen og kona Suraya kan stå på scenen i Lillehammer denne uka og si at det Åsne har gjort er verre enn Taliban, er det vanskelig for oss å skjønne. Hva snakker han egentlig om? Vi vil bruke våre spørsmål om hva og hvorfor som et utgangspunkt, sier Syse.

Kollega Kaare Skard er også opptatt av hvordan dette observeres fra sidelinjen:

– Hva er det egentlig som skjer? Er det et sirkus? Et freak show? Åsne har tråkket over og ikke gjort jobben sin, men i kjølvannet av det er det en historie som ikke er kommet godt nok fram. Hvor er det egentlig man mister hverandre, spør Skard.

Dersom finansieringen av filmen går i orden, håper Syse og Skard at den kan vises for publikum neste vår. Rais har nå bestemt seg for å ikke gå til økonomisk søksmål mot Åsne Seierstad.

Rais’ andre kone:

– Åsne står i vegen

Ny Tid prata med Suraya Rais før paret reiste til Lillehammer denne veka.

[oslo] Boka til Åsne Seierstad tvinga familien Rais vekk frå Kabul. Det siste året har dei levd eit omflakkande liv.

– Vi kan ikkje dra tilbake til Kabul. Vi blir trua, seier Suraya Rais.

– Har du lese «Bokhandleren i Kabul»?

– Nei, eg kan ikkje lese. Under Taliban fekk ikkje kvinner gå på skule.

Suraya Rais smiler ikkje. To av ungane hennar spring rundt på eit hotell i Oslo og hojar, medan den yngste ligg på sjukehus i Stockholm. Eldste dottera bor i Canada med Rais si første kone, og har ikkje sett mor si på to år. Neste kveld skal orda hennar frå scena på Lillehammer prege TV 2-nyheitene. Onsdag er ho referert i alle kanalar. Ho er sliten allereie no.

– Eg fekk ein huslærar i Afghanistan, men orka ikkje lære lese på grunn av boka.

– Men du veit kva som står i ho?

– Eg har fått høyre utdrag, mannen min har forklart kva som står der. Eg vil ikkje høyre meir om det. Eg blir dårleg.

Suraya seier Åsne står i vegen og stengjer for draumane hennar.

– Og om du skulle skrive ei bok, kva vil du skrive om då?

– Då ville eg skrive om dei fattigaste, afghanske kvinnene. Vi hadde ei jente i huset vårt som jobba for å tene pengar til borna sine. Åsne skreiv ikkje eit ord om ho. Eg ville ha skrive om dei. Så dei kunne fått hjelp. Vi manglar skular, sjukehus. Alt. Det er altfor lite merksemd om problema. De må skrive slik det verkeleg er, ber ho. n

Gratis prøve
Kommentarer