Lærdommen i å lære bort


Det er mye man må huske på som fersk underviser, blant annet at man ikke alltid selv vet best.

Glassman er professor II ved Ryerson University, redaktør for det kanadiske dokumentarfilmmagasinet POV og filmkritiker.
Email: marc.glassman@ryerson.ca
Publisert: 2017-08-18

Jeg begynte å undervise i dokumentarfilm ved et universitet relativt sent i livet. Jeg hadde tidligere satt opp diverse filmprogrammer på festivaler og institusjoner i Canada (som National Film Board og Hot Docs), skrevet en mengde artikler og redigert noen tidsskrifter. Jeg hadde også foretatt noen tilfeldige streiftog inn i manusskriving for film så vel som produksjon av dokumentarfilm – alt dette før noen spurte meg om jeg kunne tenke meg å undervise. Jeg slo til med én gang, ettersom jeg tenkte det var noe jeg kom til å like, og at det ville være lett. På sistnevnte punkt tok jeg feil.
Det første kurset jeg holdt var ved Torontos Ryerson University, og temaet var dokumentarismens mediehistorie. Det omfattet foto som likeverdig med film, hvilket skulle bli litt av en utfordring – for selv om jeg setter stor pris på og har lest en hel del om fotodokumentarisme, hadde jeg aldri så mye som kuratert en fotoutstilling. Min forståelse for fotohistorien var god, men skrivingen min og den kritiske tenkningen måtte forbedres. Raskt. Den tredje uken begynte jeg å bli kjent med studentene, men jeg merket at de ikke hadde fryktelig god kontakt hverken med meg eller med hverandre.

Hvem forteller historien? Men så skjedde det noe. En dag holdt jeg en forelesning som handlet om representasjon. Hvem har rett til å fotografere, eller lage film, om en annen etnisk eller kulturell gruppe? Den personen jeg snakket mest om den dagen, var Edward S. Curtis, en teknisk fremragende amerikansk fotograf som tok titusenvis av fotografier av den kanadisk urbefolkningen. Disse skulle bli til en 20-binds historiebok med tittelen The North American Indian. Mange av bildene er forbløffende vakre rent estetisk. Det er dog liten tvil om at innstillingen til Curtis var at han fanget de siste levninger av en «forsvinnende rase», som var ute av stand til å tilpasse seg det moderne samfunnet. Så han kledde de stammene han møtte i drakter de ikke lenger brukte, og lot dem posere for illustrasjoner av en romantisert fortid som ikke lenger eksisterte. Som kanskje heller aldri har eksistert.
En av studentene mine, en svært begavet palestinskkanadier, spurte i etterkant om hun kunne få presentere et svar til den nevnte forelesningen. Hun la frem en powerpointpresentasjon som sammenliknet det Curtis hadde gjort med de verste krenkelser fra fascistene og israelerne. All den kraft og verdighet man kanskje tidligere hadde sett i Curtis’ arbeid, …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)