La dem hoppe

Kristin Fridtun, Line Jahr, Henriette Smeby og Anette Sagen. De fire norske jentene er best i verden når de setter utfor hoppkanten. Ja, ikke bare er de så gode at de slår sine medsøstre fra andre land. De utfordrer også hoppgutta på en arena som tradisjonelt har vært mannsdominert. I en sport der muskelstyrke må […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Kristin Fridtun, Line Jahr, Henriette Smeby og Anette Sagen. De fire norske jentene er best i verden når de setter utfor hoppkanten. Ja, ikke bare er de så gode at de slår sine medsøstre fra andre land. De utfordrer også hoppgutta på en arena som tradisjonelt har vært mannsdominert. I en sport der muskelstyrke må vike for teknikk og ureddhet, er det ingen grunn til at jentene skal gjøre det dårligere. Eller komme til skade oftere.

Derfor er det et paradoks at nettopp skihopping så lenge har fått vært guttas sport. Nå krever imidlertid hoppjentene sin plass: På pallen og på toppen av de aller største bakkene. Men det sier det internasjonale skiforbundet FIS nei til, med ordene fra FIS-pamp Torbjørn Yggeseth: «Slipper vi én pike til, har vi dem der alle sammen. Og det kan vi ikke ta ansvar for.»

Med slike uttalelser er det ikke egnet til å overraske om «pikene» tviler på om de selv noen gang kommer til å delta i skiflyging, og lite å klandre dem for om de skulle gi opp. Kanskje er FIS-pampenes logikk at «stenger vi én pike ute, slipper vi dem alle sammen». Hopp-sporten er et framstående eksempel på hvor viktig suksess på elitenivå er for interesse for og rekruttering til idretten – guttas nyvunne suksess demonstrerer dette godt. Når vi nå også har fått hoppjenter som truer med å overgå gutta i heltestatus og sportslige prestasjoner, er det selvsagt avgjørende for hoppsportens framtid at jentene får all den støtte de kan gis. Hvis ikke risikerer vi at jentehopp kun blir et blaff. Og at hoppsporten blir en anakronisme.

Nå har også det norske likestillingsombudet sagt sitt. Kristin Mile slår i en uttalelse fast at «et forbud for jenter mot å hoppe i store bakker som Vikersund er brudd på likestillingsloven». Med Miles uttalelse og idrettspresident Kran og kulturminister Svarstad Hauglands støtte, skulle man også tro at bakken var åpen for jentene. Men den gang ei.

FIS står nemlig på sitt, og de strammer grepet ytterligere: Ikke bare nektes jentene å delta i skiflygingsrenn, FIS har også gått bort fra sitt muntlige tilsagn om å la jentene være prøvehoppere i Vikersund. Dessuten setter FIS foten ned for at det kan arrangeres et nasjonalt renn uten FIS-status i bakken. Og som om ikke det er nok, FIS slår ifølge Aftenposten fast at «all annen bruk av anlegget til trening eller konkurranser må godkjennes av styret i FIS.» Som møtes to ganger i året.

Dermed har gubbene i FIS satt en effektiv stopper for at hoppjentene i og utenfor konkurranse kan sette utfor ovarennet, og bevise at jenter også kan fly.

Til syvende og sist finnes det bare én mulig utgang på saken: Linja FIS legger seg på er ikke bare utillatelig dum, forgubbet og latterlig, den bryter også med norsk lov. Og her i landet er det norsk lov, og ikke FIS’ stupiditeter, som gjelder. Derfor må arrangørene i Vikersund la jentene hoppe. Så får FIS si hva de vil. Vi hører uansett ikke på dem lenger.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here