La etikken gjelde hele Oljefondet!

En fjerdedel av Oljefondets investeringer er fortsatt unntatt etiske retningslinjer. Det er nå på høy tid at det innføres slike også for Oljefondets investeringer i statsobligasjoner. I et intervju i Ny Tid 18.02.2016 er Hans Andreas Limi (Frp) skeptisk til dette, og mener at Oljefondet ikke må bli et utenrikspolitisk virkemiddel. I artikkelen fremgår det at Norge […]

En fjerdedel av Oljefondets investeringer er fortsatt unntatt etiske retningslinjer. Det er nå på høy tid at det innføres slike også for Oljefondets investeringer i statsobligasjoner. I et intervju i Ny Tid 18.02.2016 er Hans Andreas Limi (Frp) skeptisk til dette, og mener at Oljefondet ikke må bli et utenrikspolitisk virkemiddel.
I artikkelen fremgår det at Norge låner ut penger til land som både deltar i en omdiskutert angrepskrig mot Jemen og har en dårlig menneskerettighetssituasjon på hjemmebane. I en kommentar til dette uttaler Limi at Oljefondet ikke skal brukes som et utenrikspolitisk virkemiddel, men at det viktigste er å følge internasjonale spilleregler.
SLUG er helt enige i at Oljefondet ikke skal brukes som et utenrikspolitisk virkemiddel, og ønsker å imøtegå Limis skepsis.
Selv om vi krever et etisk rammeverk for investeringer i statsobligasjoner, betyr ikke dette et oljefond som skal styres av Norges til enhver tid gjeldende utenrikspolitiske agenda. Det er derimot bred enighet på Stortinget om at fondets investeringer skal følge visse minstestandarder. Oljefondet har i dag en tydelig etisk profil, og satser stadig mer på forebygging av menneskerettighetsbrudd og miljøødeleggelser når det investerer i selskaper. Det er på tide at etikken også skal gjelde for den siste fjerdedelen av fondet.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL