Bestill sommerutgaven her

Kynisme og stille diplomati i Chile

– Vi må vite hvem asylsøkerne er før vi slipper dem inn i Norge, sier Frode Nilsen, som selv hjalp de “verste” til en ny framtid i Norge da han var ambassadør i diktaturets Chile.

Ny Tid møter ham på Asylet, en kafé på Grønland i Oslos beste østkant. For det er asyl det skal handle om når Frode Nilsen skal rekapitulere sine år som ambassadør i diktaturets Chile.

Nilsen har rukket å bli 79 år, men har en bemerkelsesverdig hukommelse når det gjelder hendelsene for 30 år siden og navnene på sine “klienter”.

For det er gjerne det – klienter – han noe spøkefullt kaller de forfulgte, de fengslede, de torturerte, de dødsdømte som han ved hjelp av stille diplomati og kynisme klarte å befri fra Pinochets jerngrep etter kuppet 11. september 1973.

– Jeg er egentlig et følelsesmenneske. Men jeg fant fort ut at den eneste måten jeg kunne hjelpe folk, var å bruke tid og energi på dem som hadde makten i Chile, sier Nilsen når vi setter oss ned med kaffekoppen i et hjørne på Asylet.

– Stengte porten

Norsk diplomatis omdømme kunne ikke fått en dårligere start etter kuppet mot sosialistpresidenten Salvator Allende, enn da den gang ambassadør August Fleischer tok i bruk den stengte dørs politikk overfor chilenere på flukt.

– For å si det i et nøtteskall: Ambassadør Fleischer ville ikke åpne dørene og ta i mot chilenske opposisjonelle, mens ambassadene til alle de andre demokratiske landene gjorde det. Dette reagerte utenriksminister Knut Frydenlund veldig negativt på, minnes Nilsen.

Noe måtte gjøres med den pinlige situasjonen. Utenriksministeren vendte seg til Frode Nilsen, og bad ham reise til den norske ambassaden i Santiago som spesialutsending i asylsaker.

– En liten flyktningkvote

– Grunnen var blant annet at jeg hadde bak meg tre år i . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like