Kvinner hever stemmen i Tyrkia 

Den internasjonale kvinnefilmfestivalen Filmmor i Tyrkia kan kanskje sees på som en dråpe i et mannsdominert hav, men den er en del av en feministisk strøm som vokser i styrke og omfang.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Det er en kjølig, regntung tidlig kveld i Istanbul, og den mest berømte handlegaten i den tyrkiske metropolen – Istiklal Caddesi – damper av fuktighet.

Selv til å være en gate som aldri sover og alltid er fylt med mennesker, er den travlere enn vanlig. Den smale passasjen er fylt til randen av en svær flokk kvinner – støyende og sprudlende – som blåser i fløyter og slår på trommer der de feirer 8. mars: den internasjonale kvinnedagen.

Vold mot tyrkiske kvinner. I et land hvor religiøs fundamentalisme og et autoritært styresett er på fremmarsj, festet regimet til den høyrepopulistiske presidenten Reccep Tayyio Erdogan grepet etter et mislykket militærkupp i 2016, og slo ned på liberale i mediene, akademia og rettsvesenet. Den årlige fremvisningen av feministisk solidaritet i mengden som samler seg i nærheten av Taksim-plassen før den strømmer ned til det genovesiske Galata-tårnet fra det 15. århundret, er et kraftfullt symbol for dem som forstår at landet befinner seg i en kritisk tid.

Ifølge Bianet – et tyrkisk nettsted som overvåker medierapporter om vold utøvd av menn – ble minst 290 kvinner drept av menn i landet i 2017. I tillegg ble 22 jenter og 34 menn som befant seg i nærheten da noen av hendelsene skjedde, også etterlatt døde. I alt 101 kvinner ble voldtatt, og 376 jenter ble seksuelt misbrukt. Minst 417 kvinner ble skadet av vold utøvd av menn i 2017.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL