Kvinner hever stemmen i Tyrkia 


Den internasjonale kvinnefilmfestivalen Filmmor i Tyrkia kan kanskje sees på som en dråpe i et mannsdominert hav, men den er en del av en feministisk strøm som vokser i styrke og omfang.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-05-02

Det er en kjølig, regntung tidlig kveld i Istanbul, og den mest berømte handlegaten i den tyrkiske metropolen – Istiklal Caddesi – damper av fuktighet.

Selv til å være en gate som aldri sover og alltid er fylt med mennesker, er den travlere enn vanlig. Den smale passasjen er fylt til randen av en svær flokk kvinner – støyende og sprudlende – som blåser i fløyter og slår på trommer der de feirer 8. mars: den internasjonale kvinnedagen.

Vold mot tyrkiske kvinner. I et land hvor religiøs fundamentalisme og et autoritært styresett er på fremmarsj, festet regimet til den høyrepopulistiske presidenten Reccep Tayyio Erdogan grepet etter et mislykket militærkupp i 2016, og slo ned på liberale i mediene, akademia og rettsvesenet. Den årlige fremvisningen av feministisk solidaritet i mengden som samler seg i nærheten av Taksim-plassen før den strømmer ned til det genovesiske Galata-tårnet fra det 15. århundret, er et kraftfullt symbol for dem som forstår at landet befinner seg i en kritisk tid.

Ifølge Bianet – et tyrkisk nettsted som overvåker medierapporter om vold utøvd av menn – ble minst 290 kvinner drept av menn i landet i 2017. I tillegg ble 22 jenter og 34 menn som befant seg i nærheten da noen av hendelsene skjedde, også etterlatt døde. I alt 101 kvinner ble voldtatt, og 376 jenter ble seksuelt misbrukt. Minst 417 kvinner ble skadet av vold utøvd av menn i 2017.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

«Sterk og vakker.» For kvinner med moderne, liberale og frigjorte holdninger i dagens Tyrkia er kvinnemarsjen en av få muligheter til å ytre seg offentlig. Menn er i utgangspunktet ikke velkomne til det årvisse arrangementet, men blant de titusener som samlet seg i år, var det massevis av menn som støttet sine kvinnelige venner, partnere og slektninger. Selv om direkte homo- og LGTB-demonstrasjoner i det offentlige rom sannsynligvis vil bli kjapt slått ned på av republikkens militariserte politi – som tungt bevæpnet er å se overalt i Istanbuls gater, med pansrede kjøretøy parkert ved strategiske knutepunkter – omfattet 8. mars-toget regnbuefargede plakater, skilt og slagord.

Abonnement kr 195/kvartal

Etter hvert som den globale kjønnsbalansen rettes opp, kan vi vente oss flere dokumentarer av denne typen.

De er trygge fordi de er så mange, støyende, men veloppdragne. Kvinnene som myldrer på Istiklal Caddesi, …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?