Bestill høstutgaven her

Kvinner hever stemmen i Tyrkia 

Den internasjonale kvinnefilmfestivalen Filmmor i Tyrkia kan kanskje sees på som en dråpe i et mannsdominert hav, men den er en del av en feministisk strøm som vokser i styrke og omfang.

Det er en kjølig, regntung tidlig kveld i Istanbul, og den mest berømte handlegaten i den tyrkiske metropolen – Istiklal Caddesi – damper av fuktighet.

Selv til å være en gate som aldri sover og alltid er fylt med mennesker, er den travlere enn vanlig. Den smale passasjen er fylt til randen av en svær flokk kvinner – støyende og sprudlende – som blåser i fløyter og slår på trommer der de feirer 8. mars: den internasjonale kvinnedagen.

Vold mot tyrkiske kvinner. I et land hvor religiøs fundamentalisme og et autoritært styresett er på fremmarsj, festet regimet til den høyrepopulistiske presidenten Reccep Tayyio Erdogan grepet etter et mislykket militærkupp i 2016, og slo ned på liberale i mediene, akademia og rettsvesenet. Den årlige fremvisningen av feministisk solidaritet i mengden som samler seg i nærheten av Taksim-plassen før den strømmer ned til det genovesiske Galata-tårnet fra det 15. århundret, er et kraftfullt symbol for dem som forstår at landet befinner seg i en kritisk tid.

Ifølge Bianet – et tyrkisk nettsted som overvåker medierapporter om vold utøvd av menn – ble minst 290 kvinner drept av menn . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte