Kvinner som er slektninger, partnere eller også militante medlemmer av den politiske venstrebevegelsen March Patriotica, der 112 medlemmer har blitt drept de siste fire årene, deltar her på en nattgudstjeneste «For life and peace» i San Francisco-kirken i Bogota 18 mars, 2016. AFP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA

Kvinnekampen og veien mot fred

Den seksualiserte volden rettet mot kvinner har utgjort en stor del av konflikten i Colombia. Likevel var kvinner underrepresentert ved forhandlingsbordet.

Avatar
Email: lina.alvarez.reyes@gmail.com
Publisert: 13.10.2016

 

Det ble en gigantisk nedtur. Søndag den 2. oktober skulle vi endelig få se Colombia stemme over en historisk fredsavtale. Rundt 200 norske og colombianske deltakere samlet seg på kulturtilstelninger, arrangert av blant annet Støttegruppen for fred i Colombia og den multikulturelle foreningen Tayawik. Jeg er selv colombianer, så dette var det viktig for meg å delta på. Her skulle vi få feiret innsatsen som er gjort for freden i landet. Vi danset i timevis, spiste og konverserte til trommens rytmer. Både klemmer og optimisme ble delt. For det er slik colombianere flest er, de danser sine frustrasjoner og synger sin sorg. Vi var sikre på et flertall for fredsavtalen. Det kunne ikke slå feil, freden var den eneste utveien.

Resultatet kom som et slag i magen: 50,22 prosent stemte nei. Jeg kjente sinne, sorg og skuffelse. Mitt eget folk, det colombianske folket, stemte imot fredsavtalen. Selv om det nå diskuteres hva slags betydning avstemningen kommer til å ha rent politisk og juridisk, er det ingen tvil om at landet står i en spagat. For hva nå? Mens regjeringen har invitert alle partene til krisemøter, står vi som har kjempet for fred og rettferdighet igjen, sjokkerte tilbake, og med mange spørsmål rundt hva som nå skal skje.

Hva med ofrene? Min første tanke da valgresultatet ble klart, var at folket har vendt ryggen til krigens ofre. Det er tydelige mønstre i stemmegivningen. De som har kjent krigen tett på kroppen, stemte ja, mens …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.