Kværner bak klasebomber i Irak

Allierte bakkestyrker bruker klaseammunisjon fra rakettsystemet MLRS i Irak-krigen. Eneleverandør av komponenter til MLRS er Kværner Eureka. – Uheldig, sier Norges Røde Kors.

Nylig meldte Human Rights Watch at både amerikanske og britiske bakkestyrker i Irak har brukt klasebomber, skutt ut fra rakettsystemet MLRS (Multiple launch rocket system).

Mens USA ikke har kommentert beskyldningene, innrømmer Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon bruken av klasebomber i kampene om Iraks nest største by Basra.

Ny Tid kan avsløre at Kjell Inge Røkkes AkerKværner er dypt involvert i produksjonen av MLRS-systemet. Datterselskapet Kværner Eureka har nemlig siden 1996 vært eneleverandør av viktige komponenter til det meget avanserte våpensystemet som lages av verdens ledende våpenprodusent, amerikanske Lockheed Martin.

– Bekymringsfullt og uheldig, sier seksjonsleder i Norges Røde Kors, Liv Ronglan, mens Kværner Eureka ikke var tilgjengelig for kommentarer.

Formidabelt

MLRS-systemet er ifølge Lockheed Martin “verdens mest formidable” rakett- og missilsystem”.

Systemet, som er plassert på en mobil utskytingsrampe, har en pakke eller beholder med plass til 12 raketter, som i løpet av noen sekunder kan avfyres mot fiendtlige mål.

Rakettene avfyrt fra MLRS-systemet har en rekkevidde på 70 kilometer, men systemet kan også sende av gårde langtrekkende taktiske missiler.

MLRS-systemet ble første gang brukt av amerikanerne og britene under Golfkrigen i 1991. Ifølge organisasjonen Global Security var første “test” mot irakiske mål den 13. februar dette året svært vellykket: 10 sett med MLRS-ramper avfyrte over 100 raketter i løpet av et snaut minutt.

Blindgjengere

Nå er MLRS-systemet – videreutviklet siden Golfkrigen – igjen en viktig ingrediens i de allierte bakkestyrkenes våpenarsenal i Irak-krigen.

Det har fått Human Rights Watch og Amnesty International til å sterkt kritisere amerikanerne og britene.

For nå foreligger det ifølge Human Rights Watch rapporter om at MLRS-systemet som brukes av amerikanerne, kun bruker såkalt klaseammunisjon. Systemets standard stridshode – M26 – inneholder nemlig 644 sprengladninger (M77) som spres over et større område.

Haken ved det er at M26 etterlater seg udetonerte sprengladninger – såkalte blindgjengere.

4000 ofre

Ifølge en rapport fra Forsvarsdepartementet i USA som ble presentert for Kongressen for tre år siden, er feilraten på disse våpnene hele 16 prosent.

Når MLRS-systemet har fyrt av sine 12 raketter med M26-stridshoder, vil følgelig rundt 1200 udetonerte blindgjengere ligge strødd ut over et område på flere hundre tusen kvadratmeter, påpeker Human Rights Watch, som jobber for et internasjonalt forbud mot klasebomber.

Produsentene av klasebomber sier at blindgjengerne ikke er antipersonellminer, som er omfattet av et internasjonalt forbud, fordi de ikke konstruert for det formålet. Den samme argumentasjonen brukes i forhold til laservåpen. Laser som er laget med det formålet å blinde mennesker er forbudt. Men laservåpen som blinder “ved et uhell” er tillatt.

Uansett, ifølge rapporter har mer enn 4000 irakere blitt drept eller lemlestet av blindgjengere fra klasebomber etter Golfkrigen.

Kværners bidrag

Kværner Eurekas innvolvering i produksjonen av MLRS-systemer startet i 1996, da den norske industrigiganten fikk kontrakt med amerikanske Lockheed Martin.

Ifølge divisjonsdirektør Alf G. Borstad har Kværner Eureka for tiden avtale om leveranser til amerikanerne fram til høsten 2003.

Borstad vil ikke si til Ny Tid hva verdien på kontrakten med Lockheed Martin er. Men Kværner Eurekas bidrag er rammeverket (base, case and turret) til utskytingsrampen produsert i aluminium for MLRS-systemet.

Kværner Eurekas produksjon av komponentene til rakettsystemet foregår på Tranby i Lier kommune, hvor selskapet for tiden har 10-12 personer engasjert i leveransen.

Hverken Borstad eller divisjonsdirektør Espen Henriksen var tilgjengelig for kommentar da Ny Tid forsøkte å få synspunkter på bruken av selskapets teknologi til å spre klaseammunisjon i Irak-krigen.

– Uheldig

Norges Røde Kors er på sin side bekymret over opplysningene Ny Tid kommer med.

– Hvis det stemmer at MLRS-systemet nå brukes i Irak ene og alene for å skyte ut klaseammunisjon, så er det bekymringsfullt, sier seksjonsleder i informasjonsavdelingen, Liv Ronglan.

Hun har følgende kommentar til Kværner Eurekas rolle i produksjonen av MLRS-systemet:

– Det er litt uheldig, for å si det slik, at et norsk selskap er involvert i dette. Norge har jo signalisert at vi ønsker å mest mulig hindre bruk av klasebomber – og et forbud på lang sikt.

Kommentarer