Foto: Ronald L Haeberle (Fra Originalen I 1969).
Foto: Ronald L Haeberle (Fra Originalen I 1969).

Kvalmen


ORIENTERING 6.12.1969

Cordsen var tidligere redaktør av Orientering, og med ved navneskiftet til Ny Tid i 1975.
Email: kjellcordtsen@gmail.com
Publisert: 2019-12-01

– Jeg så hundrevis av sivile bli meiet ned og jeg har egne bilder som bevis.

Arméfotograf Ronald L. Haeberle

– Operasjonens mål var å utslette byen og drepe alle innbyggere. Kompaniet besto av 70 mann, og på kompanisjefens ordre gikk de fleste til angrep. Vi var bare noen få som nektet. Grusomme scener utspant seg.

Våre kamerater ble som ville. De drev menneskene sammen som krøtter og samlet dem i grupper. Siden skjøt de dem ned med maskingevær. 

En gruppe soldater jagde 20–30 ned i en grøft. Det var bare kvinner og barn, kanskje også et par eldre menn. Der sto de og skalv med oppstrakte hender. Men det hjalp ikke. De ble skutt som rotter.

Abonnement kr 195/kvartal

Armésersjant Michael Bernhardt

– Jeg løsnet fire skuddsalver rett inn i flokken … Det er ofte jeg ligger søvnløs om nettene. Da kan jeg se de små skjelvende barna foran meg, hvordan de roper «no, no».

Menig Paul Medio

– Jeg sendte fra meg en hyggelig, snill gutt, og de gjorde ham til morder.

Mrs. Myrtle Medio, Pauls mor

– Da jeg vendte hjem til Phoenix etter å ha vært i Vietnam, diskuterte jeg Song My-affæren med en rekke forskjellige personer. Alle ga meg det samme råd: Unge mann, glem hva du har hørt. Krig er krig. Og ingen kommer til å tro deg. Du kan ikke kjempe ensom mot Det hvite hus.

Student Ronald Ridenhour

– Jeg forestiller meg at det var slik det foregikk under Hitler-tiden i Tyskland.

Visekorporal Michael Terry

Song My-kvinnene og barna er blitt drevet sammen. De ser med skrekk på soldatene som allerede har løftet våpnene og sikter på dem. Noen sekunder etter at dette bildet ble tatt, ligger de døde i en haug, gjennomhullet av kuler.

Arméfotografen Ronald Haeberle som tok bildet, sier: – Som soldat ville jeg ikke ta bilder av mine kamerater da de løsnet de dødbringende skuddene. Jeg fotograferte bare ofrene.

En gruppe soldater jagde 20–30 ned i en grøft. Det var bare kvinner og barn, kanskje også et par eldre menn. Der sto de og skalv med oppstrakte hender. Men det hjalp ikke. De ble skutt som rotter.

Et annet bilde viser likhaugene. Det likner Auschwitz og Bergen-Belsen slik det så ut da de allierte rykket inn i 1945. Men det er Song My 1969.

På et tredje bilde ser vi to små gutter liggende i en veisving. Den eldste forsøker å beskytte den vesle ved å legge seg oppå …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)