Kuruketul før klimatoppmøtet

Folket og kulturen må være med når vi skal ta tak i klimaendringene. Men er det håp?

Ossavy er scenekunstner og skribent.
Email: ninaossavy@yahoo.no
Publisert: 2015-11-11

Screen Shot 2015-11-11 at 11.35.251. Jan Erik Volds dikt «Kulturuke» i 24 ulike versjoner hørte jeg for første gang da jeg var liten. Han leste det selv på tv, tror jeg. Og det var selvsagt morsomt. Men jeg skjønte ingenting. Det virket meningsløst, på en måte. Og det var kanskje det som var meningen. Et ord tømt for betydning – du kan snu om på det hvordan du vil. Det betyr ingenting.
Tanken på COP21, klimatoppmøtet i Paris, fyller meg med samme, tomme følelse. Skal du ta toget til EMOKATTMØTPIP Paris i desember for å demonstrere? Tror ikke det. Det skjer ikke en dritt der, uansett. Toppene gir beng. Unntatt småtopppene i de landene som allerede er i ferd med å forsvinne i havet. De gråter. Har du noe håp for KLAMTIOPPMØTE i Paris, Nina? Nei, la oss snakke om noe annet. Permakultur kanskje?

2. Via den engasjerte, norske kunsteren Eva Bakkeslett får jeg en mail fra den kanadiske dramatikeren Chantal Bilodeu, med forespørsel om å være en del av Climate Change Theater Action, som hun er medarrangør av. Disse ordene føles umiddelbart mer substansielle. Climate Change Theater Action. Jeg sjekker det ut. Ingen topper involvert. Men handling og engasjement. Dramatikere og scenekunstnere på krigsstien. 50 utvalgte tekster med utgangspunkt i klimaendringer fra dramatikere over hele verden gjøres tilgjengelige, og kan presenteres i en eller annen form – fritt frem hvordan. Leses, stuntes, settes opp i en leilighet, ropes ut på gata, gjøres som video, hva som helst, men det skal skje før eller under møtet i Paris. Noen gjør tekstene ved enden av en isbre, andre i øko-parker, noen skyper en lesning. Det er fritt frem og fullt av faen, sorg og kraft.

Det er fritt frem og fullt av faen, sorg og kraft.

Jo mer jeg leste, desto mer kjente jeg at håpet kanskje var på gli. Kanskje det ikke er for sent? Her er det i alle fall en vilje til handling.
Climate Change Theater Action en del av en større prosjekt kalt ArtCOP21. Det er inspirerende lesestoff. Kunst, installasjoner, konserter, debatter, workshops, foredrag og filmvisninger for å nevne noe denne store globale kulturen inneholder. Til nå er det prosjekter i 34 land, og tallet øker daglig. Flere og flere melder seg på med ulike prosjekter. Målet for …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.