Kurdisk kvinnekamp


Alba Sotorra tilbrakte fem måneder ved den kurdiske frontlinjen i Syria, der hun fulgte livet til en av de kvinnelige krigerne i Women’s Protection Unit.

Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.
Email: willemienwsanders@gmail.com
Publisert: 2018-10-01
Commander Arian
Regisør: Alba Sotorra
(Tyskland/Spania)

Women’s Protection Unit (YPJ) er den mindre kjente kurdiske kvinnelige armeen – alliert med People’s Protection Units (YPG) – som slåss i det nordlige og kurdiske Syria. YPJ står for Yekineyen Parastina Jin. Armeen startet som en forsvarshær da IS angrep kurdiske områder. Tropper i både YPJ og YPG velger sitt eget befal. Som Arian forklarer i filmen er målet for YPJ-hæren å forsvare kvinners frihet. Selv om kvinner slåss side om side og i samarbeid med mannlige soldater, er det absolutt forbudt å betro dem hemmelige eller personlige saker.

Alba Sotorras nye film Commander Arian fokuserer på én av YPJs kommanderende offiserer, Arian Afrin, som regissøren følger både bak og til frontlinjen. Når vi møter Arian, er hun i et herberge for kvinner, på bedringens vei etter å ha blitt truffet av fem kuler seks uker tidligere. Scener fra rekonvalesensperioden flettes sammen med scener fra fronten, som ble filmet året før. Førsteinntrykket er at Arian …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal