Kurdisk kvinnekamp

Alba Sotorra tilbrakte fem måneder ved den kurdiske frontlinjen i Syria, der hun fulgte livet til en av de kvinnelige krigerne i Women’s Protection Unit.

Willemien w. Sanders
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.
Email: willemienwsanders@gmail.com
Publisert: 01.10.2018
Commander Arian

Alba Sotorra (Tyskland/Spania)

Women’s Protection Unit (YPJ) er den mindre kjente kurdiske kvinnelige armeen – alliert med People’s Protection Units (YPG) – som slåss i det nordlige og kurdiske Syria. YPJ står for Yekineyen Parastina Jin. Armeen startet som en forsvarshær da IS angrep kurdiske områder. Tropper i både YPJ og YPG velger sitt eget befal. Som Arian forklarer i filmen er målet for YPJ-hæren å forsvare kvinners frihet. Selv om kvinner slåss side om side og i samarbeid med mannlige soldater, er det absolutt forbudt å betro dem hemmelige eller personlige saker.

Alba Sotorras nye film Commander Arian fokuserer på én av YPJs kommanderende offiserer, Arian Afrin, som regissøren følger både bak og til frontlinjen. Når vi møter Arian, er hun i et herberge for kvinner, på bedringens vei etter å ha blitt truffet av fem kuler seks uker tidligere. Scener fra rekonvalesensperioden flettes sammen med scener fra fronten, som ble filmet året før. Førsteinntrykket er at Arian savner soldatlivet: kampene, kameratene, påkjenningene – og fryden over å lykkes. Tankene hennes reflekterer et romantisk syn på krig, som i virkeligheten ofte er både grisete – særlig i Syria med de mange ulike gruppene som kjemper mot hverandre – og kjedelig.

Arian ønsker å befri sitt samfunn og sitt kjønn.

Commander Arian er enda en film om «krigen i Midtøsten», men likevel svært forskjellig fra filmer som Peshmerga og No Place for Tears. Fremfor noe byr den på et klart kvinnelig og feministisk (?) perspektiv.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer