Kurder-skjebner i det blå

UDI utsetter nok en gang skjebnen til 2019 irakiske kurdere. Rapport viser at over tusen kurdiske asylsøkere har besøkt Nord-Irak.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Skjebnen til 2019 iraksiske kurdere som for over ett år siden ble veid av Utlendingsdirektoratet og funnet for trygge til å få beskyttelse i Norge, er nok en gang utsatt i det blå.

Gjentatte ganger har UDI og Kommunal- og regionaldepartementet annonsert at avgjørelsen skal tas «neste uke». Men på søndag uttalte statsråd Sylvia Brustads politiske rådgiver Marianne Aasen Agdestein til Aftenposten at departementet ikke kan svare på når avgjørelsen vil falle.

– Det viktigste er ikke når en avgjørelse treffes, men at den er korrekt, sier Agdestein.

UDIs ansvar

Som Ny Tid skrev i forrige nummer, måtte myndighetene gi de aktuelle kurderne ett års midlertidig oppholdstillatelse i fjor. Det er nemlig umulig å sende dem tilbake til Nord-Irak, med mindre de frivillig tar seg over fjellene fra naboland.

Den midlertidige oppholdstillatelse har nå gått ut for de fleste, men UDI har sendt ut et rundskriv til politiet der det gjøres oppmerksom på at de irakiske kurderne får bli i landet inntil en avgjørelse tas.

Statsråd Brustad har tidligere varslet at en avgjørelse snart vil komme, men det er UDI som formelt avgjør kurdernes skjebne.

– Nå venter vi på departementets råd før avgjørelsen tas, sier informasjonssjef Frode Forfang i UDI til Aftenposten.

Besøker Nord-Irak

I mellomtiden har VG fått tak i en hemmeligholdt rapport som viser at 1449 irakiske kurdere som søker asyl i Norge, i fjor reiste på «ferie eller besøk» til Nord-Irak.

Det er den norske ambassaden i Damaskus som på oppdrag fra UDI har hentet inn statistikken, etter å ha foretatt en telling av kurdere med norske reisedokumenter på en grensestasjon mellom Syria og Nord-Irak.

– Det er vanskelig å forstå at trafikken hjem til Nord-Irak er så stor, samtidig som de mener situasjonen er så vanskelig at de søker asyl, sier Gelius til VG.

Fagpolitisk rådgiver Rune Berglund Steen i NOAS mener på sin side at det er stor forskjell på å besøke et område over kortere tid, og å bo der permanent.

– Vår primære innvending mot å gi kurderne avslag er at vi ikke vet hvordan forholdene i Nord-Irak er om 1-2 år, sier han.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here