Bestill sommerutgaven her

En ny kunstig havn og flyplass utenfor Gaza?

Befolkningen i Gaza blir stadig fattigere, og kjemper for å overleve. Men de lokale fiskerne har en idé som kanskje kan hjelpe.

Klokka er seks om morgenen når fiskeren Abdullah al-Hissi prøver å få start på motoren i glassfiberbåten sin for å starte dagens tur utenfor den eneste havnen i Gaza. Den 76 år gamle fiskeren føler seg likevel sikker på at han vil ha mer hell med seg enn den ikoniske Santiago, helten i Ernest Hemingways korte roman Den gamle mannen og havet. Santiago tilbrakte 80 dager i båten sin uten å fange en eneste fisk.

Drømmer om åpne farvann. Gaza-fiskerne kan nok likne på Santiago, men mens han hadde hele det store Atlanterhavet som sitt fangstfelt, kan ikke Abdullah og vennene hans dra lenger enn fire nautiske mil ut fra kysten: Dette blir nøye observert av den israelske marine.

For noen tiår siden kunne fiskerne i Gaza dra fem ganger så langt ut, og hale hundrevis av kilo med brosme og havabbor opp fra dypet i Middelhavet. I dag kan en typisk dagsfangst være på bare et par kilo små sardiner.

Men de sørgelige forholdene for Abdullah og fiskerkollegene hans kunne sett ganske annerledes ut om det fantes en havn som var godkjent av den israelske regjeringen og tillatt for fiskerne fra Gaza å bruke. «Om vi hadde hatt den muligheten, kunne vi fisket . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like