xxx

Kunsten å lide for kunsten

To Stay Alive – A Method. Regissør: Erik Lieshout med Arno Hagers og Reinier van Brummelen

Filmatiseringen av Michel Houellebecqs essay om den lidende kunstneren er en påfallende inderlig dyrking av den romantiske kunstnermyten. 

«En død poet skriver ikke – derav viktigheten av å holde seg i live,» heter det i Michel Houellebecqs essay To Stay Alive – A Method, som er en slags selvhjelpsmanual for kunstnere på randen til å gi opp. Og da mer spesifikt en guide for ikke bare å leve med, men også dyrke all den unngåelige lidelsen som forfatteren synes å mene at preger et hvert kunstnersinn, for heller å bruke den som kreativ drivkraft.

Den nederlandske dokumentarfilmen med samme navn er en filmatisering av dette essayet, hvor Iggy Pop formidler passasjer fra teksten (blant annet fra sin egen hage i Miami), i tillegg til at han har stått for filmens musikk. Den legendariske rockeren har selv en bakgrunn som vel overgår mange av hans døde og nålevende kollegers i utagerende selvdestruktivitet, og som gjør det ganske utrolig at han i en alder av 69 fortsatt er i live, attpåtil i tilsynelatende god form. I filmen snakker han kort om sin erfaring med både selvskading og opphold på mentalsykehus, og noe mer inngående om teksten til låta «Open Up and Bleed» fra hans tid med bandet The Stooges, som ifølge ham selv berører mye av samme tematikk som essayet.

Kunstnerportretter. I tillegg portretterer filmen tre mindre kjente kunstnere med ulike psykiske lidelser, som vel er å anse som levende eksempler på den plagede kunstneren slik Houellebecq beskriver i sin tekst. Men filmen inneholder også scener med noen karakterer Houellebecq omtaler i essayet, i konkrete situasjoner som her er iscenesatt med skuespillere. Blant disse er ettåringen Henri som neglis …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte