Kunsten å holde folket nede

DET AUTORITÆRE: Autoritære ledere følger bare forfatningen så lenge de tjener på det.

Autoritarismus. Verfassungstheoretische Perspektive
Forfatter: Günter Frankenberg
Forlag: Suhrkamp Verlag,, Tyskland

DET AUTORITÆRE: Autoritære ledere følger bare forfatningen så lenge de tjener på det.

Autoritære statsledere som Putin, Maduro, Assad og Orbán legger stor vekt på å følge landets grunnlov. Nettopp derfor vil de ofte endre den.

Eksempelvis stemte russerne i sommer for en forfatningsendring som gir Putin mulighet til å sitte som president frem til 2036. Nicolás Maduros styre i Venezuela støtter seg på forfatningen fra 1999, som ble innført under forgjengeren Hugo Chávez. I 2012 fikk Syria en ny forfatning som tilsynelatende åpnet opp for demokratisering av landet, til tross for at borgerkrigen da allerede var i full gang. I 2011 fikk Ungarn en ny forfatning som fastslår at det finnes én enkelt ungarsk nasjon med kristne røtter og som har ansvar for alle ungareres skjebne.

Men hvorfor er de autoritære lederne så opptatt av forfatninger når de allerede har så mye makt? Innenfor den liberale forfatningsteorien, som nærmest er enerådende i vår del av verden, fremstår de autoritære forfatningene bare som ren skjønnmaling, og dermed som teoretisk uinteressante. Dette er uheldig, mener den tyske rettsfilosofen Günter Frankenberg, ettersom de autoritære regimene bruker forfatningen aktivt for å skaffe seg og beholde makt. Vi må forstå hvordan den autoritære styringsstilen, som i dag er på fremmarsj over hele verden, forholder seg til forfatningene.

Liberale forfatninger er mest opptatt av å stadfeste individuelle rettigheter og begrense statsmakten, og kan dermed forstås innenfor et mer begrenset, juridisk rammeverk. Dette per …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal