War of Art Regissør Tommy Gulliksen

Kunsten å forstyrre i verdens mest lukkede regime


KUNST/SENSUR: Sju internasjonale kunstnere reiser til Pyongyang for å delta i Nord-Koreas første kunstsymposium.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-05-02
War of Art
Regisør: Tommy Gulliksen
(Norge, Tyskland)

Den norske regissøren Tommy Gulliksen er den siste filmregissøren som har måtte forholde seg til Nord-Koreas strenge overvåkning av besøkende da han gjorde opptakene til War of Art i landets hovedstad, Pyongyang. Filmen dokumenterer Nord-Koreas første internasjonale kunstsymposium, DMZ-akademiet. Sju kunstnere med et formspråk som ikke anerkjennes som legitim kunst i Nord-Korea – fra abstrakt maleri til eksperimentell støy – ble invitert til dette svært lukkede landet for å dele sine arbeider med lokale kunstnere. Prosjektet avslører like mye gjennom sine feilgrep som gjennom sine suksesser, men Gulliksens tilnærming er langt mer upartisk og mindre provoserende enn Vitalij Manskijs høyt profilerte Under the Sun. (Den ukrainske regissøren var engasjert for å lage en film om en nordkoreansk idealfamilie, men satte i gang et diplomatisk spetakkel ved å smugle ut ikke-autoriserte opptak som i stedet viste Nord-Koreas jerngrep på befolkningen og den statlige propagandamaskinens rekkevidde.)

Det gagner filmen at War of Art helt fra starten tar opp det kontroversielle ved å samarbeide med det totalitære regimet i dette landet, som har et svært dårlig rykte når det kommer til menneskerettigheter.

Tilretteleggeren for programmet er den norske kunstneren Morten Traavik, som allerede har vært i Nord-Korea et titall ganger, eller på «kulturell utveksling». Han var med på å regissere Liberation Day (2017), som dokumenterte den slovenske musikkgruppa Laibachs konsert i Nord-Korea. Vi møter ham først da han lufter ideen om symposiet overfor representanter for myndighetene, som en framgangsmåte for å minske politisk negativitet mot landet utenfra. Senere argumenterer han overbevisende inn i kameraet om at han ikke ønsker å være en papegøye for statens ideologi og medskyldig i å skjule den mørkere siden ved Kim Jong-uns regime, men ser at sanksjoner og boikott …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal