MIGRANTER: Familien Fazili er migranter. De gjør opptak med mobiltelefoner av sin farefulle ferd fra Afghanistan via migrantruten på Balkan og til en usikker framtid i Europa.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Filmskaperen Hassan Fazili flyktet til Tadsjikistan med kone og to døtre i 2015, etter at Taliban dømte ham til døden. Han hadde drevet en kafé i Afghanistans hovedstad, Kabul, som var en kreativ møteplass for kunstnere. Fazilis progressive syn – at menn og kvinner kunne sitte på samme kafé – ble ansett som en trussel av mullaene, for ikke å snakke om filmen han hadde laget om en Taliban-leder.

Farlig rute for migranter

Asylavslag førte til en risikabel retur til Afghanistan. Etter tips fra en god venn om at Hassan snart ville bli arrestert, bestemte familien seg for å legge ut på en 560 mil lang reise og søke trygghet i Europa. Underveis på den farefulle migrantruten over Vest-Balkan til Ungarn gjorde de opptak med tre mobiltelefoner. Opptakene ble redigert sammen til en helaftens dokumentarfilm, Midnight Traveler som blant annet vant juryens spesialpris for beste fotografering under verdenspremieren på Sundance-festivalen.

Filmen er en intenst personlig og emosjonelt bevegende beretning om en families overlevelsesevne.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal