Searching Eva Regissør Pia Hellenthal

Kunsten å by (nok) på seg selv


ÅPENHETSKULTUR: Eva er modell, blogger, forfatter, musiker og sexarbeider, uvisst i hvilken rekkefølge, og framstår som et slags levende kunstprosjekt.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2020-01-01
Searching Eva

Pia Hellenthal (Tyskland)

Rundt millenniumskiftet så man en trend for såkalt personlige dokumentarfilmer , som Margreth Olins Kroppen min og Gunnar Hall Jensens Gunnar Goes Comfortable var blant de norske eksponentene for. Debatten i kjølvannet av disse filmene, hvor filmskapere delte intime sider ved sitt eget liv, handlet gjerne om skillet mellom det personlige og det private. Med det personlige siktet man til erfaringer og anliggender av allmenn interesse, som det følgelig var verdifullt og sågar beundringsverdig å dele, mens det private var aspekter man formodentlig burde ha holdt for seg selv.

Det private i det offentlige

Denne typen dokumentar har på ingen måte forsvunnet, med Sofia Haugans Amanda-vinnende Røverdatter og NRK-serien Innafor som nylige eksempler. Merkelappen «personlig dokumentar» synes imidlertid ikke lenger å bli brukt i like stor grad, og man er heller ikke like opptatt av å diskutere skillet mellom det personlige og det private. Dette kan til dels skyldes at dikotomien ikke nødvendigvis var så konstruktiv i utgangspunktet. Kanskje var den snarere en overforenklet retorikk for å avfeie elementer som ikke falt i smak? Men det kan også ha en sammenheng med at privatsfæren har beveget seg stadig lenger inn i det offentlige rom.

Her sikter jeg naturligvis til bloggsfæren og sosiale medier, men også til ministre som inviterer pressen hjem til seg for å lansere sitt nyeste politiske utspill eller viser seg fra en folkelig side i Gullrekka på NRK. Eller artister og skuespillere som i åpenhjertige intervjuer «snakker ut om den vanskelige tiden» i forbindelse med at de er aktuelle med en plate eller en film. Man måste bjuda sig själv.

Grensesprengende åpenhet

Dokumentaren Searching Eva  går inn i denne problemstillingen med hud, kroppshår, «likes» og kommentarfelt. Riktignok er ikke filmen per definisjon en personlig dokumentar, siden regissør Pia Hellenthal aldri selv tar del foran kameraet. Isteden har hun laget en portrettfilm om den …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)