KUNST GRENLAND

Kunst i kretsløp


Alger og poteter blir naturlige partnere på utstilling i industribyen Skien.

Ossavy er scenekunstner og skribent.
Email: ninaossavy@yahoo.no
Publisert: 2017-06-15

Faren min jobbet på papirfabrikken i Skien, byen der jeg bodde frem til jeg var seks år. Jeg kan ikke huske at det luktet så vondt, vi levde jo tross alt med lukten hver eneste dag. Men folk som kom på besøk til Skien sa ofte at det luktet promp, noe byen hadde til felles med Moss. Du husker mosselukta? Faren min kom ofte hjem med store ruller av papir som vi dro utover gulvet og tegnet frenetisk på. Tynt og ekkelt tegnepapir, men vi gikk aldri tom. Du skjønner tegninga. Allerede den gangen ble kreativiteten manet frem fra papirfabrikken. For ikke å snakke om alle bøkene som ble trykket. Nå er papirfabrikken lagt ned – men området der Union Papirfabrikk lå, huser nå blant annet Teater Ibsen. I den gamle trespritfabrikken rett i nærheten er det kunsthall. Nærmere sentrum ligger praktbygget der Norges Bank tidligere var lokalisert, som nå huser Telemark Kunstnersenter. Jeg har aldri vært fan av industrisamfunnet – når kunsten og kunstnere overtar bygningsmasser er det nesten bare skjønt. Bare de ikke kaller det næringsutvikling. Kunst er ikke næringsutvikling i forkledning og kommer aldri til å bli det, så er det sagt. Vær så snill.

Jeg er tilbake i byen for å se utstillingen «Alger og poteter». Jeg synes det er spennende. Jeg synes det er viktig. Herregud, alger og poteter. Det er kjempeviktig. Supermaten spirulina og den sjeldne potettypen kjøttpotet. Jeg gleder meg til dette. Forskning og kunst. Klima, fremtid, nye muligheter i alt det dystre.

Men så.

Jeg gleder meg til dette. Forskning og kunst. Klima, fremtid, nye muligheter i alt det dystre.

Det steinete i mennesket. På veien til Skien er jeg innom Porsgrunn, dit jeg flyttet etter de første seks barneårene. Her var det mye heftigere industri enn i Skien. Ammoniakk, aluminium, PVC og gudene vet hva. Industri, gass og gul røyk så langt øyet kunne se. Frierfjorden var en av verdens mest forurensede fjorder. Fortsatt kan man ikke spise fisken. Urenset tøt dioksiner, klorforbindelser, PCB, og kvikksølv rett ut i havet. Nei, jeg har ikke så mye til overs for industrisamfunnet. Jeg går innom Kunsthall Grenland for se en annen bit av kunstfestivalen «Greenlightdistrict» som «Alger og poteter» også er en del av.

Det skulle jeg kanskje ikke ha gjort. For de iscenesatte fotografiene til Karoline Hjort og Riitta Ikonen som jeg før bare har beundret på nett, er akkurat så sterke som jeg har trodd. Nei, de er sterkere. …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?