Kulturnotiser

Austbø med ny Debussy-plate Pianist Håkon Austbø (bildet) fortsetter sin komplette gjennomgang av Claude Debussys pianomusikk, og slipper nå den doble CD-plata Claude Debussy: The Complete Piano Music vol. II. Den første plata i serien ble belønnet med Spellemann-nominasjon, og denne gangen er turen kommet til Debussys 24 preludier og 12 etyder. Austbø har nettopp […]

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Austbø med ny Debussy-plate

Pianist Håkon Austbø (bildet) fortsetter sin komplette gjennomgang av Claude Debussys pianomusikk, og slipper nå den doble CD-plata Claude Debussy: The Complete Piano Music vol. II. Den første plata i serien ble belønnet med Spellemann-nominasjon, og denne gangen er turen kommet til Debussys 24 preludier og 12 etyder. Austbø har nettopp vendt tilbake til Norge, etter 40 år i utlandet, og 20. september starter han en konsertserie på Parkteatret i Oslo.

Oljens kulturhistorie

Forfatter Sonia Shah går gjennom oljens komplekse historie i boka Crude – The Story of Oil, som nettopp er sluppet på forlaget Seven Stories Press. Shah fletter sammen vitenskap, økonomi, politikk og sosialhistorie i en reise rundt hele jorda, der vi møter både håpefulle oljebaroner, nigerianske kvinner som har stormet et Chevron-raffineri og monomane vitenskapsmenn.

Rekordopplag for Pondus

Høstens bokvinner kan allerede kåres. Der Lars Saabye Christensen må nøye seg med et førsteopplag på 20 000 for Modellen, klinker Frode Øverli til med 60 000 eksemplarer av Pondus: Fem rette (bildet). Dette er den femte samlingen av avisseriene med den elskelige bussjåføren i hovedrollen, og de fire første bøkene har allerede solgt rundt 200 000.

En fredskriger forteller

«Dette er en bok om den organiserte volden i verden,» heter det om En kriger for fred – Et liv for forsvar, frihet og fred av Bjørn Egge. Forfatteren satt i tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, og opplevde siden en lang karriere i Forsvaret. Der var han adjutant hos forsvarsministeren, 16 år i etterretningstjenesten og pressetalsmann på 1970-tallet, før han i pensjonistårene ble både president både i Røde Kors og Verdens Krigsveteranforening. «Bjørn Egges liv er historien om å være i tjeneste for den gode sak,» skriver Thorvald Stoltenberg i forordet.

Svensk nazisme

Heléne Lööw har i 20 år forsket på den svenske nasjonalsosialismen, og nå er resultatet her i form av boka Nazismen i Sverige 1924-1979 – Pionjärerna, partierna, propagandan. De nazistiske partiene i Sverige opplevde aldri parlamentarisk suksess, men kunne vise til en omfattende aktivitet på grasrota – særlig på 1930-tallet. I boka nøster Lööw opp historien, og viser hvordan den nazistiske og ekstremnasjonalistiske arven føres videre fra tiår til tiår.

Nytt elektronika-håp

I den evigvarende historien om norske musikere som bemerker seg i utlandet er vi i dag kommet il Deaf Center (bildet), en duo bestående av Erik K. Skodvin og Otto A. Totland. De er så godt som ukjente her hjemme, men slipper nå debutalbumet Pale Ravine på engelske Type Records. Der er de i samme stall som kulthelter som Khonnor og Goldmund, og musikken – det er lavmælt, stemningsfull og eksperimentell elektronika.

---
DEL

Legg igjen et svar