Kulturmøte på veien


Irshad Manji leter etter det som er å elske i islam. Av Hadia Tajik og Bjørn Djupvik (foto)

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2006-07-07

Irshad Manji er en muslimsk opprører i debatten om islam. Nå holder hun på med et dokumentarprosjekt om det man kan elske ved islam, men finner ikke nødvendigvis de svarene hun ville ha.

– For på å finne de sidene ved islam vi kan elske, måtte jeg stille noen grunnleggende spørsmål. Som hvorfor begås så mye vold i islams navn? Hvor er de moderate stemmene som en kritisk masse? Hva betyr egentlig moderat innen islam? Mitt håp var at jeg skulle få høre spennende og utfordrende tanker fra progressive muslimer i blant annet Nederland, Spania, Tyrkia og Yemen. I stedet opplevde jeg to ting. De jeg snakket med unngikk spørsmålet, eller de gav meg late, slagordaktige svar, sier Manji.

Ny Tid-spaltisten var i Norge i forrige uke for å forelese for International League of Religious Socialists.

– Når du spør hvorfor det er så mye vold i islams navn, kan det høres ut som du mener at det er noe som er annerledes ved volden som begås i islams navn sammenlignet med volden som begås i kristendommens navn eller i jødedommens navn. Mener du det?

– Jeg er veldig klar over, og vil gjøre det meget klart i filmen, at det har vært uhorvelig mye vold i kristendommens navn, eller til og med i jødedommens. Men er det bare historiske krefter som har brakt oss muslimer i dag til et sted der vi gjenskaper volden vi kjenner fra inkvisisjonen, eller er det noe annet eller mer? Det er spørsmålet jeg søker å stille.

Abonnement halvår kr 450

– Hva ville dine egne svar på spørsmålene vært?

– Det vet jeg ikke, det er derfor de er spørsmål. Men jeg ville i hvert fall ikke sagt at det for eksempel er på grunn av islam at det utøves så mye vold i religionens navn. Det betyr likevel ikke at muslimer bare kan skyve misbruket av religionen fra seg og si: ‘Nei, dette er ikke mitt bord’.

Det har gått tre år siden utgivelsen av Manjis bok Hva er galt med islam? Hun har mottatt en rekke drapstrusler. Hun blir av New York Times betegnet som «Osama bin Ladens verste mareritt». Selv har hun et forsonlig forhold til sin egen religion.

Manji ønsker å gjenoppta tradisjonen for itjehad, kritisk og nysgjerrig nytenkning innen islam. Itjehad utøves i mindre grad nå enn under islams gullalder, mellom årene 900 og 1100. Manji mener at man av politiske årsaker tonet ned utøvelsen av itjehad. Det ble fryktet at nytenkningen kunne føre til uenighet og økt splid mellom muslimer.

Samtidig innser hun at debatten om islam …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)