Kull blir klimatest

Aps forslag om å trekke Oljefondet ut av kull har tent håp i miljøbevegelsen: Stortingets største parti kan skape nytt grønt flertall på Stortinget. Grønne partier åpner for samarbeid. Men oljelobbyen kan slå tilbake, mener Cicero-forsker.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Debatten.
Tirsdag 28. januar var det høring i Finanskomiteen på Stortinget om et nytt forslag fra tre sentrale Arbeiderparti-politikere: Jonas Gahr Støre, Marianne Marthinsen og Torstein Tvedt Solberg foreslo å «Utrede Statens pensjonsfond utlands investeringer i kullselskaper».

Under høringen kom det fram at 2,5 milliarder kroner er investert i kullproduksjon, vel å merke 0,008 prosent av fondet. Investeringene er minkende, for to år siden var fem milliarder investert i kull.

Flere NGO-er argumenterte i høringen tirsdag sterkt for å gå ut av kullproduksjonen, som står for over 40 prosent av verdens energiproduksjon. Finansminister Siv Jensen (Frp) kan bli tvunget til å høre på et nytt, grønt klimaflertall når fristen for avgivelse av innstilling kommer, 4. mars. Fungerende SV-leder Bård Vegar Solhjell åpnet for en ny klimaallianse i sin landsstyretale for en uke siden.

Støre-forslaget har skapt entusiasme i miljøbevegelsen, og miljøpartiene ønsker forslaget velkomment. Det snakkes om nye takter fra Ap. Eller som Miljøpartiet De Grønnes representant sier det:

– Selv om de klimamessige effektene ikke er kjempestore, så er saken prinsipielt sett en dramatisk ny kurs fra Arbeiderpartiet, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Med sitt nye standpunkt om å trekke oljefondets investeringer ut av kull, så går Arbeiderpartiet vekk fra sin insistering de siste åtte årene på at pensjonsfondet ikke skal være et klimapolitisk virkemiddel, til nettopp det motsatte, sier han.

Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Ap i Finanskomiteen, avviser imidlertid at partiet har endret syn på forvaltningen av fondet. Han sier forslaget ikke betyr at det brukes som et politisk virkemiddel.

– Beslutningen er på et overordnet strategisk nivå. Dette er et fond som skal vare for fremtidige generasjoner, og vi kan ikke være likegyldige til hvordan fondet investerer, sier Tvedt Solberg.

Men han understreker at det er klimahensyn som er den viktigste grunnen bak forslaget om å trekke oljefondet ut av kull.

Retorikk eller politikk
I sin tale til Aps landsmøte for under et år siden var det ikke mange ordene partileder Jens Stoltenberg ofret til klimasaken. Partiet var dessuten blant partiene som kom dårligst ut da miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender skulle vurdere hvor gode de norske partiene var på klima og miljø før stortingsvalget i fjor.

Spol noen måneder fram i tid. Som nydøpt opposisjonsparti i høst var det for mange ikke overraskende at partiet var sterkt ute med kritikk av den nye regjeringserklæringen, men ikke alle forventet at hovedskytset skulle rettes mot manglende vektlegging av klima. Klima var også et hett tema i talene til både partileder Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen på landsstyremøtet i september, hvor partiet skulle stake ut en ny kurs etter et av de dårligste valgresultatene i partiets historie.

Og nå har altså landets største parti lagt fram et forslag for Stortinget om å trekke oljefondets investeringer ut av det fossile brennstoffet kull, nettopp av klimahensyn. Klima ble betont også under Bratteli-seminaret nå i januar, der Stoltenberg var tilstede. Partilederen ble da også lille julaften utnevnt til FNs spesialutsending for klima av FNs generalsekretær.

Er det et grønt skifte på gang i det tidligere olje- og industriorienterte Ap?

– Jeg opplever at flere innad i partiet er mer opptatt av og snakker mer om klimaspørsmål enn tidligere, sier Åsmund Aukrust, nestleder i AUF. Han er fersk stortingsrepresentant for Ap i Energi- og miljøkomiteen.

Aukrust mener dette skyldes blant annet at klima ble en viktigere sak i valgkampen enn mange i Arbeiderpartiet hadde forutsett. Partiet er i ferd med å erkjenne at klimapolitikk er viktig for å være et parti for framtida, mener han.

– Så gjenstår det å se hvilke konsekvenser dette får i praktisk politikk, sier den unge politikeren. Men han legger ikke skjul på at han og andre unge Ap-politikere ønsker et grønt skifte i partiet.

– Vi som kommer fra AUF opplever at det har vært mindre kunnskap i Ap om klimaspørsmål enn hos oss, og vi ønsker selvfølgelig å gjøre noe med det, sier Aukrust.

Les hele nyhetssaken :

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 31.01.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid, enten på papir eller digitalt – klikk her. Her hos BuyAndRead kan du også søke i arkivet tilbake til 01.01.2008, samt se demo av Ny Tid: https://nytid.buyandread.com/wl/index.htm)

---
DEL