Kritisk til norsk Kina-journalistikk

Norsk Journalistlags Kina-håndbok førte til kampanjejournalistikk under OL, mener norsk-kinesiske Suofen Chen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Suofen Chen er kritisk til Norsk Journalistlags medvirkning til håndboken «Arven etter OL i 2008» som ble delt ut til norske journalister for å få dem til å fokusere på menneskerettighetsbrudd i sin OL-dekning.

– Jeg synes NJ er en organisasjon som skal passe på at norsk pressefrihet holdes, ikke fortelle journalister hva de skal skrive om. Norsk Journalistlag gjør her det samme som de kritiserer Kina for. De har ikke statsmakt, men sterk organisasjonsmakt, sier hun.

Håndboken ble utgitt i samarbeid med Pen og Amnesty International i forkant av OL, for å kurse norske journalister i menneskerettigheter og pressefrihet i Kina. «Sommer-OL i Beijing er en anledning for norske medier til å vise også medaljens bakside,» står det på NJs hjemmesider, der håndboken kan lastes ned.

– Det er helt legitimt at Amnesty er med på dette. Det jeg reagerer på er at Norsk Journalistlag deltar slik kampanje, sier Chen som mener norske journalister ble påvirket til å skrive negativt fra OL.

– Jeg reagerte på ensidig dekning og fordommer blant norske journalister. De presenterte et forvridd bilde av Kina, som Kina-kjennere ikke kjenner igjen. Kina har utviklet seg raskt på alle fronter de siste 30 årene, mens NJ står helt stille og nekter å erkjenne utviklingen som kinesere selv verdsetter, sier hun.

«Reportasjene i norske medier om Beijing-OL har vært kampanjepreget og for en stor del i tråd med håndbokens intensjon», skrev hun i et debattinnlegg i Dagbladet forrige uke.

Chen forteller at Aftenposten ikke ville trykke debattinnlegget, mens NJ ikke stilte opp på et debattprogram i NRK.

– Det viser at pressen her bare har én stemme. Det er bekymringsfullt at ingen journalister har stilt spørsmål ved NJs deltakelse i en slik kampanje, sier hun.

– Leserstorm mot norske journalister

Kjetil Haanes, nestleder og internasjonalt ansvarlig i NJ, sier organisasjonen ikke gikk for langt i å oppfordre norske journalister til Kina-kritikk.

– Det er selvsagt fullstendig feil at vi kan instruere journalister og har brukt makten vår til det. Vi blander oss aldri borti det som skrives. Derimot hadde kinesiske myndigheter 21 direktiver om ting kinesiske journalister ikke fikk skrive om. Det viser at det er grunn til å ha fokus på ytringsfrihet som fagforening, sier han.

Norske journalister som har omtalt negative forhold i Kina, har den siste tiden blitt utsatt for leserstorm fra enkelte i det kinesiske miljøet, ifølge Haanes.

– Journalister som har skrevet kritisk har fått masse sms-er og mailer fra kinesere i Norge. Det viser at mange kinesere ikke er vant til at det lages kritiske artikler, sier han.

– Det er bare tull og tøys. Vi er så vant til å lese om både positive og negative sider av Kina. Vi ønsker først og fremt sanne, fordomsfrie og informative reportasjer i norske medier, sier Suofen Chen.

Ser bare problemer, ikke fremskritt

Mange norsk-kinesere reagerte på at dekningen av Kina i norske medier ble mer negativ i forkant av OL, ifølge Yuqi Chen, som er medlem av Chinese Professionals in Norway og har bodd i Norge i 20 år.

– Norske medier fokuserer veldig mye på problemer i stedet for framskritt. Jeg føler at man må skape et helhetsbilde når man rapporterer, sier han.

Han nevner en Aftenposten-reportasje der bo- og treningsforholdene for kinesiske kung fu-elever ble omtalt med tittelen «Heltenes helvete».

– Aftenposten rapporterte om at idrettsutøvere fikk dårlig mat og hadde dårlig tid. Men hvis du skal kritisere menneskerettigheter, er denne saken bare tull. De brukte små ting for å kritisere et stort tema, sier han.

– Det har vært store framskritt når det gjelder ytringsfrihet i Kina. Men mange norske journalister leser ikke kinesisk, så de får det ikke med seg. De leser bare de statskontrollerte kinesiske avisene på engelsk.

Talsmann Yuen Ya Ming fra Norges Kinesisk Forening er mer positiv til norsk OL-dekning. Han mener mange journalister kom med velbegrunnet Kina-kritikk.

– Under OL var norsk mediedekning veldig bra, men før OL ble det for ensidig. Kinesiske myndigheter må tåle kritikk, men hvis man bare ser på de negative sidene, tegner man et bilde som er feil. Kina har gjort mye som ikke er bra, men journalister må dekke begge sider, sier han.

Kjetil Haanes sier NJ vil fortsette å engasjere seg for ytringsfrihet frem mot vinter-OL i Russland i 2014.

– Vi har allerede diskutert å lage en gravegruppe fram mot OL i Sotsji, sier han.

---
DEL