Kritisk suksess

Norads informasjonsstøtte har oppnådd fantastiske resultater – selv om flere av endringene har møtt mye motstand på veien.

Andrew Kroglund
Kroglund er kritiker og skribent.

Den Norad-forvaltede informasjonsstøtten til norske organisasjoner skal ha en tydelig samfunnseffekt. Norad peker på at støtten i siste instans skal «bidra til globale og bærekraftige utviklingseffekter». Da Regjeringen Solberg tiltrådte, var vi mange som var redde for at denne gode norske ordningen skulle forsvinne. Det har riktignok vært flere slag, men ordningen overlever stadig.

Innen sommeren avslutter jeg mitt styrelederverv i Rorg-samarbeidet (en sammenslutning av NGO-er støttet av Norad, red. anm.). Min styrelederperiode har vært viet til å sikre at vi fortsatt skal ha en pott som sørger for at alle sider ved norsk utviklingspolitikk skal kunne belyses. Vi kan være stolte over at vi lever i et land hvor organisasjoner får statsstøtte for å drive kritisk opplysningsarbeid – også når myndighetene synes det er unødvendig, feil eller dumt. Her ligger styrken i den norske modellen.

Organisasjoner får statsstøtte for å drive kritisk opplysningsarbeid – også når myndighetene synes det er unødvendig, feil eller dumt.

Et etisk pensjonsfond. I februar ble det gjennomført et større seminar på Stortinget hvor det ble fastslått at de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland ikke ville ha eksistert uten Norads informasjonsstøtteordning. Dette er radikal kunnskap og samstemt utvikling i praksis – virkelig noe å slå seg på brystet for. Bakgrunnen for seminaret var rapporten «Resultater av Norads informasjonsstøtteordning og de etiske retningslinjer for Statens pensjonsfond utland, 1997–2017», ført i pennen av Rorgs seniorrådgiver Arnfinn Nygaard.

Globale utviklingseffekter. Norsk sivilsamfunn engasjerte seg tidlig i arbeidet med forvaltningen av Oljefondet og har bidratt til betydelig samfunns- og utviklingseffekt.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.